Дора Янкова: Осигурени са средства за ремонт на пътя Белица- Загражден

Дора Янкова: Осигурени са средства за ремонт на пътя Белица- Загражден

Ремонтират още 5 км от пътя Белица – Загражден. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, след среща с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков.

Пътят ще се ремонтира със средства от Програмата за превантивен ремонт на пътната агенция.

Белица – Загражден е най-пряката пътна връзка на община Баните с Пловдив и вътрешността на страната. „Пътят е от особено значение за развитието на община Баните като балнеологичен и туристически център“, посочи Янкова. Според нея довършването на пътя ще позволи да се увеличи броя на туристите в общината, ще подпомогне бизнеса, а от там ще дойдат нови работни места. Новата отсечка ще даде и по-добър достъп до връх „Свобода“, който лятно време се утвърждава като предпочитана дестинация за туризъм.

Янкова подчерта, че изграждането на пътя е десетилетна мечта на жителите на община Баните. „Надявам се до края на мандата да имаме изцяло нов път“, заяви народният представител.

Червената депутатка изтъкна, че тази година в община Баните по линия на Публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат инвестирани над 1,2 млн.лв. в инфраструктура.

Пред председателя на УС на АПИ Янкова е изтъкнала необходимостта от ремонт на пътя Рожен- Лъки- Юговско ханче, който не е пипван от десетилетия, а е удобна алтернативна връзка при затваряне на главния път Смолян- Пловдив в участъка от Чепеларе до Юговското ханче. При авария в момента хората обикалят през Девин или Кърджали, което увеличава пътуването и разходите за гориво. Ремонтираният път би увеличил и туристопотока към Хайдушки поляни и селата Виево, Петково, Славейно и Момчиловци.

Янкова е поставила и въпроса за ремонт на пътя Смолян- Смилян- Арда. Депутатката напомни, че по направлението има пропаднали участъци, както и множество неравности и дупки. Последно ремонтни дейности са извършвани през 2007г. „Пътят е особено важен за жителите в горното поречие на река Арда и развитието на туризма в община Смолян“, изтъкна Янкова.

Вирни се горе