Дора Янкова: Готови сме да внесем промени в закона за лова,подкрепяме протестите срещу частните ловни стопанства

 Дора Янкова: Готови сме да внесем промени в закона за лова,подкрепяме протестите срещу частните ловни стопанства

Подкрепяме протестите на ловците и сме готови да внесем проектозакон, с който да се решат проблемите им, породени от частните ловните стопанства. Това зави депутатът от „БСП лява България“ Дора Янкова, която се солидаризира с протеста на ловците от Южна България в чепеларското село Хвойна.

Тя обяви, че заедно с проф. Светла Бъчварова ще проведат във вторник, 4 ноември, среща с представили на Българския ловно-рибарски съюз, с който ще обсъдят проблема и ще набележа общи мерки за решаването му.

„Проблемът с частните ловни стопанства в Родопите е сериозен, тъй като се засягат интересите не само на ловците, но и на местното население, което също е ограничено в достъпа на някои райони. Подкрепяме исканията на протестиращите, защото не може хората да бъдат ограничавани в собствената си планина, в родните си места, където са израснали за сметка на богатите ловци, които ползват ресурса за луксозни сафарита“, отбеляза Янкова.

Депутатката от левицата подчерта, че за разрешаване на казуса ще се търси мнението на ловните дружинки и неправителствени организации.“Ще дискутираме законодателна промяна в синхрон с протестиращите, но и с мнението на БЛРС“, категорична бе тя.

Днес стотици ловци от Южна България се събраха на протест в чепеларското село Хвойна срещу оградите и капаните в горите на частните ловни стопанства. Множеството поиска да се премахнат загражденията в горите, както и премахването на капаните за дивеч, които стопаните на частни стопанства залагат.

Вирни се горе