Дора Янкова е най-активният смолянски депутат в Народното събрание

Дора Янкова е най-активният смолянски депутат в Народното събрание

Дора Янкова е най-активният смолянски депутат в Народното събрание, сочи справка на парламента от неговото конституиране до днес. Депутатката от БСП лява България е зам.-председател на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, а през март бе избрана и за зам.-председател на Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Янкова е член и на парламентарните групи за приятелство със САЩ, Германия, Гърция, Испания, Китай, Норвегия, Русия и Турция. Смолянският депутат е вносител и съвносител на 5 законопроекта – за изменение и допълнение на Закона за арендата в земеделието, за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, два законопроекта за Кодекса за социално осигуряване и Закона за гарантиране на влоговете в банките. В пленарна зала в рамките на Парламентарния контрол Дора Янкова е отправила 8 питания към министрите, като най-много са към служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, относно изпълнението на проектите по Оперативна програма „Околна среда” в общините Смолян, Борино,Чепеларе, Златоград, Мадан и Рудозем, както и въпроси към регионалния министър Лиляна Павлова относно реализира на проекта за саниране на жилищните сгради и проектите по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Дора Янкова е и сред инициаторите на проведените в Народното събрание до момента две разисквания по питания към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за санирането на жилищни сгради, както и за реакцията на правителството по време на тежкото бедствие в началото на месец март в Родопите.

„Аз съм поела ангажимент пред родопчани, че ще бъда силният им глас в Народното събрание и няма да спра да работя за подобряването на стандарта и средата на живот в Смолянска област, категорична е Янкова. Тя подчерта, че е в ход поредица от питания към министрите относно мерките за региона. „Вместо подкрепа управляващите предложиха 200 глоба за всеки, който волно или неволно паркира колата си на тротоар или зелена зона. Това е наказание за хората, защото все още общините нямат изградени паркинги. Общините също няма да спечелят от този закон, смята Янкова. Тя подчерта, че е нужна и сериозна битка за здравеопазването и пенсионирането. „Готвената здравна реформа ще лиши гражданите от конституционните им права за достъп до лечение, какъвто бе примера с Девин, Борино и Доспат, които близо 3 години нямаха здравно заведение. Пенсионната реформа пък ще увеличи възрастта за пенсия на миньорите, както и ще обрече на глад много жителки на областта, които просто няма къде и какво да работят”, заключи Янкова.

Вирни се горе