Дора Янкова: 2013 е годината на рестартът на Смолянска област

  Дора Янкова: 2013 е годината на рестартът на Смолянска област

Дора Янкова: 2013 е годината на рестартът на Смолянска област след , 2014 ще е годината на инфраструктурата за района

Депутатът издейства нова пътна маркировка за Коледа по главен път Смолян- Асеновград

Правителството работи активно за съживяване на Смолянска област и разкриването на нови работни места. Това oтчете депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Тя подчерта, че след липсата на регионални политики в последните 4 години само за шест месеца кабинетът „Орешарски” е начертал мерки за събуждане на областта от „будната кома”, в която го оставиха предишните управляващи.

Янкова съобщи, че в района на Мадан и Рудозем са гарантирани 200 работни места. „Правителството продължи с девет години срока на концесията за добив на оловно-цинкови руди от находище „Петровица”, заяви Янкова и добави, че досега концесията е била давана за шест години, което е пречило на инвеститора да прави по-дългосрочни планове за инвестиции. Янкова уточни, че удължаването на срока на концесионния договор ще осигури постоянна заетост на около 200 души и допълнителни приходи за държавата. Половината от концесионните възнаграждения ще бъдат предоставени на община Мадан за реализиране не местни инициативи. Янкова посочи, че минните дружества в Мадан, Рудозем и Златоград имат пълно съдействие от държавата, като освен работодател за района. Депутатът информира, че към подземните богатства в Смолянско има голям интерес.

Преди месец е започнало проучване на минното находище в района на село Давидково, община Баните. При наличие на добри резултати от пробите имаме интерес към възобновяване на добива на оловно-цинкови руди, което би създало нови работни места за населението на Баните, Смолян, Ардино.

Народният представител съобщи още, че благодарение на активния диалог между управляващите и ЕК страната ни е включена в нова програма за транснационално сътрудничество, в която ще участват още Гърция, Кипър, Македония и Албания. Програмата е с бюджет от 80 млн.евро и е за развитие на трансграничното-сътрудничество, като приоритетни ще бъдат проектите, водещи до развитие на туризма и разкриване на нови работни места.”Област Смолян е включена в програмата, като и 10-те общини ще могат да участват с проекти през новия планов период 2014-2020г”, заяви депутатът. Янкова прогнозира добри резултати, имайки предвид опита на местните власти в сътрудничество с Гърция до момента. Янкова обясни, че програмата е насочена именно в граничните и сравнително по-бедни региони, за да могат да имат достъп до допълнителен финансов ресурс.

Дора Янкова съобщи още, че до няколко дни ще приключи поставянето на пътна маркировка по пътя Асеновград- Смолян. „Разговарях с председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков, тъй като липсват разделителни линии в по-голямата част от трасето, а това е опасно, имайки предвид увеличения поток от автомобили. Инж. Чайков увери, че до два дни цялото направление ще бъде маркирано, за да се обезопаси движението и шофьорите да бъдат по-спокойни.

Янкова посочи, че благодарение на усилената работа на правителството, от 272 млн. евро, които страната ни можеше да загуби по оперативните програми, към днешна дата са спасени 237 млн. евро. В последните месеца благодарение на предприетите мерки са финансирани и два големи проекти за инфраструктура на общините Мадан и Рудозем, както и водните проекти на община Баните и Неделино. До месец започва и изпълнението на проекта за геотермалната вода от Ерма река до Златоград. „Реализацията на проекта бе включена в предизборната ни програма и се радвам, че за пет месеца успяхме да го стартираме”, изтъкна Янкова.

Тя коментира, че 2013г. е била годината на размразяване развитието на Смолянска област, година, през която държавата е подала ръка на най-уязвимите социални групи. „След 4 години нищо правене вече резултатите са налице”, категорична бе депутатката. Тя посочи, че 2014г. ще бъде годината на инфраструктурните проекти в областта, тъй като се предвижда рехабилитация на редица пътища, строителството на язовири, водопроводи и др.

„Имаме и заявен инвеститорски интерес за разкриване на нов завод за минерална вода в Девин, както и производствена база в Смолян”, които ще разкрият нови работни места”, заключи Янкова.

Вирни се горе