Днес Смолян се преклони пред подвига на освободителите

Днес Смолян се преклони пред подвига на освободителите

Днес Смолян се преклони пред подвига на освободителите и отбеляза тържествено 143-годишнината от възстановяването на Българската държава след петвековно иго

Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави гражданите и гостите на Смолян по повод Националния празник на България. Той отбеляза, че датата Трети март е белязана с величието на живота на нашия народ и пътят до тази свещена дата е дълъг и трънлив. Днес тя е символ на Освобождението.

Петров припомни ключови събития от историята ни, подвизите на героите и саможертвата им по пътя към заветната цел и постигането на националните идеали. „Паметта народна ще продължава да свидетелства признателността на българския народ към всички паднали за Свободата на Отечеството ни! Важно е да помним героите си, защото имаме вечен дълг към тях и трябва да заслужим подвизите им! Българският дух не е една химера, за която четем в учебниците по история! Ние имаме честта да принадлежим към народ древен, смел, народ достоен, открит и добър!“

В заключение заместник-областният управител Андриян Петров честити празника и пожела здраве на всички. „Бог да пази България и българския народ!“

Днес Смолян се преклони пред подвига на освободителите и отбеляза тържествено 143-годишнината от възстановяването на Българската държава след петвековно иго.

По традиция сутринта бе отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Смоленски епископ Висарион благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово.

След това с литийно шествие, предвождано от сдружение „Родопски хайдути”, присъстващите се отправиха към пл. „Възраждане”. Шествието тази година беше посветено в памет на видния народен творец и родолюбец, дългогодишен член на сдружението Стою Чонгаров.

С почетен караул, с участието на 101-ви Алпийски полк, Смолян се преклони пред паметта на загиналите за Свободата на България. В тържеството участва и Общинският Духов оркестър.

Слово за Трети март произнесе и кметът на община Смолян Николай Мелемов. Тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от Освобождението на България уважиха народните представители д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, зам.-кметът Марин Захариев, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници и общественици.

Венци и цветя пред Паметника на борците за свобода и Паметника на ген. Пьотр Черевин поднесоха представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и културни институти, граждани.

Вирни се горе