Димчо Михалевски: Борисов можеше да направи много повече с магистралите

Димчо Михалевски: Борисов можеше да направи много повече с магистралите

Правителството на Сергей Станишев пусна в експлоатация 133 км. магистрални участъци, а на Борисов – около 174 км. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш зам.-регионален министър Димчо Михалевски.

„Стартът на двете правителства – на Станишев, и на Борисов, беше много различен като подготвеност на проектите и като финансиране. Правителството на Станишев пусна в експлоатация магистрални участъци по трасетата на „Хемус”, „Тракия”, „Марица” и „Струма”, и 4 км от Околовръстния път на София – общо 133 км. Максималното, което евентуално ще може да постигне Борисов като пускане в експлоатация до края на мандата, ще бъде около 174 км. при неимоверно по-добри възможности”, заяви Михалевски.

„Имаме съпоставими числа. Борисов можеше да направи много повече – трябваше да завърши магистрала „Марица” до края на мандата и Лот 2 на „Струма” трябваше вече да е в крайна фаза на изпълнение”, коментира той.

„Съпоставката при другите пътища обаче е коренно различна – правителството на Станишев успя да извърши пълна рехабилитация на над една трета от републиканската пътна мрежа, над 6840 км., докато това правителство с всички усилия няма да надхвърли 1900 км., т.е. 3.5 пъти по-малко”, подчерта депутатът. Димчо Михалевски и Петър Мутафчиев благодариха на премиера Бойко Борисов за инициативата да изпрати на Сергей Станишев части от лентите, които реже при откриване на инфраструктурни обекти. Предишното правителство даде добрата възможност за построяването не само на магистралите, но и на останалите пътища, заяви Мутафчиев. По нито една оперативна програма не са налагани санкции, програмите са в изпълнение, има сключени договори, заяви Димчо Михалевски като се позова на отговори на министри от кабинета. Абсолютна лъжа е, че на предното правителство са били спрени еврофондовете и затова на сегашното правителство им е трудно, заяви Михалевски. До септември месец тази година по ОП „Транспорт” са изплатени 598 млн. евро. Само проектите, които ние сме направили през 2008 и 2009 г., са на стойност 200 млн. евро. Всички проекти, които в момента се реализират, са подготвени в периода 2008 – 2009 г. Ако ние не бяхме подготвили тези проекти, сега нямаше да са в изпълнение, заяви Мутафчиев. Нека посочат един проект, по който те са започнали подготовката, призова той. За това да бъдат усвояват по-бързо парите, се създаде пълен хаос в приоритетите, каза депутатът. Изводът е, че има тотален дисбаланс на системата, губене на средствата, заради забавяне на проекти по ИСПА и прехвърлянето им в ОП „Транспорт”, каза Мутафчиев. „Има сериозен хаос по приоритетизиране на транспортните коридори, които минават през България”, допълни Михалевски.

Вирни се горе