Депутатите одобриха данъчните облекчения за нови автомобили

Депутатите одобриха данъчните облекчения за нови автомобили

В зависимост от екологичните стандарти, на които отговарят автомобилите, техните собственици ще ползват облекчение от налога в размер на 30 или 50%. Това гласуваха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, съобщи “Дневник”.

За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории “Евро 3” и “Евро 4” данъкът ще се заплаща с 30 на сто намаление, а за съответстващите на “Евро 5” и “Евро 6” – с 50 на сто намаление.

Предлага се отпадане на сега действащия текст, че за превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление. Причината е, че липсва възможност за доказване наличието на действащо катализаторно устройство за всеки отделен автомобил.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев посочи, че за социално слабите ще има облекчения. “За колите, които са на над 8 години, собствениците да плащат 50 на сто от данъка поради бедност, поради невъзможност да си купят друга кола”, посочи той, цитиран от БНР. По думите му между първо и второ четене на закона ще се търси възможност да не се вдига данъкът на тези хора.

Вирни се горе