Депутатът Петър Кадиев /АБВ/ пита министър Павлова за третата лента по пътя Смолян – Асеновград

Депутатът Петър Кадиев /АБВ/ пита министър Павлова за третата лента по пътя Смолян – Асеновград

Народният представител от АБВ Петър Кадиев отправи питане от парламентарната трибуна към министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, относно изграждането на трета лента на пътя Асеновград – Смолян.

„Областният управител на област Смолян възложи изпълнението на работния проекта ГКПП „Рудозем – Ксанти”. За изграждането на пътя от гръцка страна, както и за трасето Средногорци – Рудозем от българския участък е осигурено финансиране по Програмата за ТГС „Гърция – България” – 2014 – 2020 г.”, като се предвижда проектът да бъде завършен към средата на 2017 година. Реализирането на този проект ще доведе до значително увеличаване на трафика в района и нуждата от съответната адекватна инфраструктура от българска страна е повече от належаща”, каза Кадиев.

Министър Павлова обясни, че на този етап се довършва рехабилитацията по основното направление Пловдив – Смолян, съответно гръцка граница. „Рехабилитацията на този участък поради високия трафик, а и поради това че районът е с доста свличания и срутвания беше разширен с анексиране на договора. Проектът се финансира със средства по Европейска инвестиционна банка и за неговата реализация допълнихме значителен финансов ресурс, за да може да бъде изпълнен. От тук нататък, съгласно правилата които имаме, след като направим една такава инвестиция ние трябва да покажем нейната устойчивост в следващата пет години. Трябва да сме благодарни за това, че имахме възможност да вложим такава значителна сума и да приключим по това направление”, каза министър Павлова.

По думите й третата лента по направлението Смолян – Асеновград безспорно е необходима, но на този етап да привърши изпълнението на проекта, да се осигури неговата устойчивост и безпрепятствено преминаване по този участък, обезопасявайки го от всички срутища чрез съоръженията, които са изградени през миналата година и чак тогава ще може да се мисли за третата лента.

Вирни се горе