Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Ще поискам от премиера да оттегли 5 точки от плана „Орешарски”, защото са пълни с лъжи

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Ще поискам от премиера да оттегли 5 точки от плана „Орешарски”, защото са пълни с лъжи

Ще отправя питане и ще поискам от премиера да си оттегли точките от 70 до 75 в плана „Орешарски”, защото са пълни с лъжи и нормативни неточности. Това заяви пред журналисти в Смолян депутатът от ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й болницата в Девин присъства и в отчета за 100-те мерки и 100-те дни, и като намерение в следващия план Орешарски. „В документа е записано „преведена бе необходимата за целта субсидия от държавата“, а това не е направено. В сектор „Здравеопазване“ е отчетена националната здравна стратегия, която е подложена на обсъждане с множество неточности и все още не е факт, тъй като не е одобрена от НС. Отчетена е промяна в Наредба 34 за специализация, отново в тези мерки, която разказва неща, които са направени през месец март. Тоест, отчетени са мерки, предприети от правителството на ГЕРБ. Този, които е написал тези мерки, не познава нормативната уредба на здравеопазването. В плана „Орешарски” отново виждаме, че е посочена болницата в Девин, като в екшън плана пише, че до 30 ноември ще се възстанови дейността на девинското лечебното заведение, което е разписано със срок. Това е конкретиката за Смолянския регион”, обясни д-р Дариткова.

Тя поясни и това, че в отговор на нейно питане относно твърдението, че от ГЕРБ са закрити 17 болници. „В отговора, който получих от МЗ, е написано, че с административен акт на Министерството на здравеопазването е прекратена дейността само на 8 болници. Това е станало след като съответният ОбС е взел такова решение. По отношение на девинската болница, която е прекратила дейност, но няма акт за прекратяване на дейността й, е написано, че е в процес на изясняване собствеността на лечебното заведение, което потвърждава нашата теза, че в този период, когато предлагахме различни решения на ОбС, не срещнахме никакво съдействие, за да се представят документи. И сега министъра на здравеопазването в този отговор все още не е изяснил тази собственост. След това е написано, че МБАЛ – Девин е 100 % общинска собственост. Сега е обявена и обществена поръчка за ремонт на отделенията”, допълни депутатът.

Според д-р Дариткова не е ясно, защо в плана „Орешарски” има тема за оптимизация на лечебните заведения за болнична помощ и въвеждане на понятието „базова медицинска помощ”. „Такова понятие в досегашното законодателство, касаещо здравеопазването, няма. От този план и тези мерки възникнаха повече въпроси, отколкото спокойствие, че има ясни решения за развитието на сектора”, подчерта тя. А относно темата за специализацията на общопрактикуващите лекари д-р Дариткова коментира: „Много се радвам, че г-жа Янкова с нейната „експертност“ се включва в дебата, който не е нов, а беше подхванат още в края на предходното правителство”. Тя обясни, че има европейска директива, според която всички лекари, които упражняват определена професия, трябва да имат съответната специалност и правоспособност. В случая за джипитата – те трябва да имат придобита специалност „Обща медицина”. Изключения се допускат само за специалностите „педиатрия”, „вътрешни болести” и „акушерство и гинекология”, тъй като те имат определен хорариум от часове по обща медицина.

Вирни се горе