Депутатът д-р Даниела Дариткова: Очакваме сътресения и катаклизми в здравеопазването

Депутатът д-р Даниела Дариткова: Очакваме сътресения и катаклизми в здравеопазването

Болничната помощ в цяла България се тресе от притеснения, че само 80% от заработеното от лечебните заведения ще бъде изплатено следващите месеци. Системата на здравеопазване се нуждае от стабилна финансова рамка, за да се правят сериозни реформи. Липсва и намерението за реформи, затова очакванията ни са за сътресения и катаклизми в здравеопазването в България. Това заяви пред журналисти в Смолян д-р Даниела Дариткова – депутат от ГЕРБ.

„Абсолютно несъстоятелни са твърденията на здравния министър Андреева, че бюджетът е разчетен за 10 месеца”, подчерта д-р Дариткова. Тя обясни, че последните два месеца винаги има дефицит и след отблокиране на общия бюджет на Здравната каса се покриват тези два месеца. „ И това е стандартен принцип на бюджетиране. В случая обаче се получи такъв дефицит, защото в досегашните месеци Надзорния съвет решаваше да плати не само прогнозната сума, предвидена за болниците, но и това, което са изработили над прогнозната сума. Затова се получи преразход за болнична помощ, който обаче много лесно може да бъде покрит, ако се актуализира бюджетът на касата”, допълни тя.

По думите й работещите в МБАЛ- Смолян трябва да са благодарни на мениджърския екип, защото с подсигурените средства в бюджета на болницата, които са за неотложни нужди, ще могат да се платят заплатите, докато другите болници сигурно ще оставят работещите без възнаграждения, и то точно преди Коледа и Нова година. Д-р Дариткова посочи, че в бюджета на МЗ е заложена сума с 9 млн. лева по-малко отколкото е била в тазгодишния бюджет.

„И от тук произтичат много въпроси – какво ще се случи с намерението да се подкрепят болниците в отдалечени планински райони, което пряко касае нашия регион, какво ще се случи с плащането на ин витро процедурите, за които беше заявено, че ще се върнат в НЗОК от бюджета на здравното министерство и какво ще се случи с разликите в потребителските такси, които евентуално ще се гласуват, заради поетия ангажимент от БСП, които също трябва да се платят от бюджета на МЗ. От тук се очертава един много сериозен дефицит”, допълни д-р Дариткова, която е и член на здравната комисия към НС.

Вирни се горе