Декларация на общинските съветници от местна коалиция „КРОС“ в община Смолян

Декларация на общинските съветници от местна коалиция „КРОС“ в община Смолян

Общинските съветници от „КРОС“ изразяваме отрицателното си становище относно решение на МВР за закриване на пожарната служба в к.к. Пампорово и подкрепяме протестните действия на хотелиери, търговци и общинска администрация на община Чепеларе.

Считаме, че разстоянието 12 км. от гр. Чепеларе и 15 км. от гр. Смолян, особено при зимни и лоши метеорологични условия, ще доведе до забавяне на реакцията на противопожарни и аварийни екипи при възникване на пожари и екстрени ситуации в курортния комплекс. С това се застрашава животът и здравето на туристите и на обслужващия персонал. Пожарната служба, ситуирана в к.к. Пампорово, обслужва не само гостите на курорта, но и близките населени места – с. Стойките, с. Широка лъка, с. Гела, с. Стикъл, с. Солища от Община Смолян.

През зимния туристически сезон в курортния комплекс се съсредоточават голям брой туристи и скиори. Комплексът разполага с повече от 15 000 легла, разпределени в над 200 хотели и почивни станции, както и около 100 търговски обекта, разположени на територията на община Смолян и община Чепеларе. През изминалите години е доказана добрата комуникация и доброто взаимодействие на пожарната служба с полицията и екипите на „Планинско-спасителна служба“, което допринася за своевременна реакция и ограничаване и предотвратяване на разрастване на пожари или аварийни ситуации в курорта и предпазване на туристите от нежелани последици за тях и имуществото на собствениците.

Пожарната служба нееднократно е демонстрирала своята възможност да предотвратява затваряне на пътното движение по направление гр. Смолян – к.к. Пампорово – гр.Чепеларе при обилни снеговалежи или поледици, като единствена реакция за изтегляне на аварирали или закъсали на пътното платно автобуси с туристи или камиони, осигуряващи със стоки комплекса, както и при възникване на ПТП. В к.к. Пампорово ежегодно се провеждат зимни състезания като ски и сноуборд, летни състезания, планинско колоездене от международен, национален и регионален характер. Смятаме, че липсата на пожарна и аварийна служба ще доведе до понижаване на рейтинга на курорта и постепенно оттегляне на организаторите на спортни състезания заради липсата на всеобхватни мерки за сигурност. През летния период районът на курортния комплекс и близките села, както и районът на Рожен, се посещават от туристи, които използват туристически пътеки и възможностите за къмпингуване. Това е предпоставка за възникване на горски пожари поради небрежност. Всяко забавяне на противопожарни екипи би довело до разпростиране на огъня в граници трудни за овладяване и потушаване.

Общинските съветници от „КРОС“ сме силно озадачени и от липсата на становище по въпроса за закриване на пожарната служба в курорта от общинска администрация – Смолян и лично от кмета на общината. Преди 5 години безвъзмездно от Министерство на отбраната е предоставен терен от 3 дка в. к.к. Пампорово с подходящи постройки за административна сграда на пожарната служба и полицейски участък, както и гараж за противопожарен автомобил и аварийно- спасителен автомобил. Необходими са минимални средства за ремонт и създаване на възможност за ефективно функциониране на основните служби, гарантиращи сигурност и спокойствие за българските и чуждестранни гости на курорта и собствениците на обекти за почивка.

Считаме, че трябва да се търсят ежегодно ефективни способи и начини за осигуряване на по-високи стандарти на сигурност в туристическите курорти, а не да вървим в обратна посока. Необходимо е изграждането на високотехнологични начини за превенция – термодатчици и видеонаблюдение за възникване на пожари, като същите могат да бъдат финансирани по програми на ЕС.

Закриването на пожарната и аварийна служба в к.к. Пампорово ще бъде крачка назад от желанието на всеки гражданин на община Смолян и община Чепеларе за превръщането на курорта в европейска и световна туристическа дестинация. Поради това настояваме МВР да преразгледа своето решение, като запази пожарната служба в к.к. Пампорово, което е в интерес не само на жителите в общината, но и на всеки български гражданин.

Изпращаме настоящата декларация до:

Министерство на вътрешните работи

Областен управител на област Смолян

Общински съвет Смолян

Общински съвет Чепеларе

Кмет на община Смолян

Кмет на община Чепеларе

Национални и местни медии

Вирни се горе