Даниела Дариткова: Трябва да работим така, че младите хора да останат в България

Даниела Дариткова: Трябва да работим така, че младите хора да останат в България

Трябва да се чувстваме щастливи, че живеем в една от най-красивите планини в Европа и да работим така, че младите хора да останат в България. С тези думи народният представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова приветства гостите и местното население на традиционния летен събор “Петровден” в село Стойките,съобщиха от пресцентъра на партията.

Депутатът пожела на стойченци да направят достояние това, което създават тук, не само на национално, но и на световно ниво, за да пребъде българщината. „Празникът ви е неповторим, защото всичко тук – от сцената до изпълненията, е ваше автентично дело. Традициите ви са съхранени благодарение на читалището в Стойките, което е на повече от един век. Тези традиции и в бъдеще ще останат силни и стабилни, защото тук расте талантливо младо поколение. Благодаря ви, че ме направихте съпричастна към вашия празник“, допълни Дариткова.

Заедно с нея на празника в местността „Стадиона“ бяха общинският съветник от ГЕРБ Софка Иванова и главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова. Кметският наместник на селото Георги Георгиев сподели, че на този ден от ранни зори селото се оглася от родопски песни и хора, смях и веселие.

Смолянските „101 каба гайди” и ансамбълът за автентичен фолклор „Борика“ при читалище „Пробуда-1903“- Стойките, веселиха участниците в проявата. По-късно представителите на ГЕРБ, придружени от председателя на Горовладелска и потребителна кооперация „Борика“ Стойчо Глухов и кметския наместник, запалиха свещи в най-старата църква на селото „Св. Петър и Павел“.

Стойчо Глухов разказа историята на училището и храма, които са градени в непосредствена близост. „Интересното при строителството на двете духовни институции е, че в Стойките училището е предхождало изграждането на църквата, а в останалите части на България е било обратно – първо се е строяло църква, а после школо“, поясни председателят на ГПК „Борика“. Той сподели, че през 1871 г. жителите на село Стойките започват да изграждат училището.

Три години по-късно стартира строежът и на църквата. „След дълъг спор за местоположението й е решено да се намира в близост до школото, в Кайковската махала. След 9 септември училището се отделя от църквата, става общинска собственост и започва да се руши“, каза Глухов. Пред представителите на ГЕРБ той заяви, че молбата на местната общественост е школото да излезе от общината и да се присъедини към църковното настоятелство, за да може да се съхрани. „Ако това стане факт,имаме идея да го превърнем в музей на горското дело“, заяви председателят на ГПК „Борика“. Глухов допълни, че миналата година е правен основен ремонт на църквата „Св. Петър и Павел“, сега искат да започнат възстановяване и на училището, защото целият този ансамбъл е паметник на културата от местно значение, обявен като такъв в началото на 60-те години.

Вирни се горе