Даниела Бобева: Китай проявява интерес за туризъм у нас

Даниела Бобева: Китай проявява интерес за туризъм у нас

Вицепремиерът Даниела Бобева се запозна с проблемите на бизнеса и общините в област Смолян. В серия от срещи, проведени с представители на бизнеса в Девин, Пампорово, Смолян и селата Смилян и Гела, Бобева акцентира върху приоритетите на правителството и представи своята визия за подпомагане на икономиката. В Смолян вицепремиерът проведе двучасова среща с над 80 представители на различни бизнес предприятия, кметове на общини, общински съветници и ръководители на държавни институции. Присъстваха и зам. министърът на икономиката Бранимир Ботев, председателят на БХРА Благой Рагин, Анелия Бъклова, съветник в политическия кабинет на зам.министър председателя по икономическото развитие, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов и депутатът от Коалиция за България Дора Янкова.

Даниела Бобева подчерта, че основните проблеми на региона са инфраструктурата, затапеният граничен пункт Рудозем- Ксанти, недостига на специалисти, образователната система и мечките, особено в селата. Проблемите ще бъдат обобщени и ще се търси тяхното решение.

Бобева заяви, че е изключително радостна от факта, че нито една от фирмите, присъствали на срещите не се е оплакала от неразплатени държавни дългове, което показва, че мерките на правителството работят. Последните данни сочат и за 10% намаление на междуфирмената задлъжнялост в страната, което е благодарение на разплащането на държавата с бизнеса. Предстои да се оказва по-стриктен контрол, затова дали и фирмите се разплащат с работниците си.

Вицепремиерът заяви, че Смолян е регионът на малкия и среден бизнес, като сериозен потенциал имат туризма, селското стопанство и промишлеността, затова тези сектори ще се подпомагат и развиват. По програми започва да се стимулира овцевъдството, тъй като има условия за износ към арабския свят.

По отношение на туризма вицепремиерът по икономическите въпроси , заяви, че с представителите на туристическия бизнес са коментирани доста малки наглед, но важни проблеми, които трябва да бъдат решени. Като пример посочи проблемите в къщите за гости, на които са наложени ограничения и собствениците им немогат да предлагат собствени храни, а трябва да ги купуват от хранителни вериги. Обсъден е и проблема с визите за туристи от Турция и бившия СССР. Според вицепремиера е нужно да се издават бързи и евтини визи, както и да се въведат такива за многократно ползване, но няма как да има по-евтина виза от 35 евро. Бобева заяви, че Пампорово е най-привлекателният курорт за българите, няма да оцелее без активна кампания за привличане на туристи. Според вицепремиерът, най-реалистично е ски-курортите в региона да привлекат турски туристи и правителството ще помогне. По този повод предстои презентация на скикурортите ни в Истамбул чрез директни посещения. Потенциал има пазара в Гърция. Тя заяви, че има голям интерес за туризъм в България има и от Китай. Китайските туристи се интересуват от история, интересни места, които няма да видят на друго място и балнеология.

Зам. министърът на икономиката Бранимир Ботев съобщи, за последната година

има 60 % ръст на турските туристи в зимните курорти в България. Има доста сериозен ръст и в летните курорти. Над 10,2% е ръстът на издадените визите за туристи. 6,1 на сто е увеличението на туристите през летния сезон. 13.8% повече туристи са дошли от Русия, над 32% е ръстът на летуващите у нас жители на Турция, а най-сериозен е ръстът на туристите от Беларус- 65%.

Вирни се горе