Д-р Даниела Дариткова участва в педиатричен конгрес

Д-р Даниела Дариткова участва в педиатричен конгрес

Председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова взе участие в 14-тия национален конгрес по педиатрия с международно участие, който се проведе в Боровец от 27-ми до 30-ти септември. Наред с богатата научна програма, по време на форума в специален панел бяха разисквани организационни проблеми на детското здравеопазване.

Чуждестранните лектори споделиха опита на Франция и Португалия в организацията на продължаващото медицинско обучение и специализацията по педиатрия. Изнесени бяха междинни резултати от мащабно европейско проучване за организацията на педиатричната грижа в страните от ЕС. Окончателните резултати ще бъдат оповестени през ноември. Тогава страната ни ще може да бъде сравнена с другите държави.

Д-р Дариткова участва в оживена дискусия за проблемите и възможните решения за подобряване на педиатричната помощ. Тя отбеляза, че има позитивна тенденцията за намаляване на детската смъртност като за 2017 година е 6.4 промила, а така също 10%-ното увеличение на педиатричните пътеки.

Депутатът информира присъстващите, че от следващата година заплатите на специализиращите лекари ще се плащат от бюджета на здравното министерство, за да може държавата ефективно да се ангажира с проблема за дефицитните специалности и да участва активно в планирането на специализациите.

По време на форума биха обсъдени редица проблеми, за които ще се търси нормативно решение: плавното преминаване на пациентите с хронични и редки болести при навършване на 18 години от педиатри към интернисти; въвеждане на ефективни механизми на продължаващо медицинско обучение; усъвършенстване на алгоритмите на клиничните пътеки с отчитане на особеностите на детската патология; оптимизиране и унифициране на работата на кабинетите за майчино и детско здраве.

Вирни се горе