Д-р Даниела Дариткова: Пушенето е вредно за здравето, вредно за бъдещето на нацията е и това управление

 Д-р Даниела Дариткова: Пушенето е вредно за здравето, вредно за бъдещето на нацията е и това управление

„Национално отговорна политика се прави с дългосрочна визия, не с поглед към последните предизборни обещания или към лобистки поправки. Тютюнопушенето е вредно за здравето, вредно за здравето и бъдещето на нацията е и това управление”, заяви депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Референдум” на БНТ.

В ефира тя попита кога БСП са искрени в намеренията си да се погрижат за здравето на нацията – когато Министерският съвет под ръководството на Сергей Станишев и министър на здравеопазването Евгени Желев внесоха и се прие законопроект с отложена дата за въвеждане на тотална забрана за пушене, или когато сега дава някакви заявки, които не са оформени в законодателен документ. „Ще се скриете ли зад колективната тройна безотговорност и зад партията за мокри поръчки “Атака” с техния законопроект или ще внесете свое предложение!? Но аз искам то да бъде подписано първо от вашия лидер Сергей Станишев и той да отиде да обясни в Европейската комисия на комисаря по здравеопазване, който категорично заяви, че не подкрепя либерализацията на режима за пушене”, отбеляза д-р Дариткова.

От името на парламентарната група на ГЕРБ тя заяви, че сега действащата законова разпоредба е сериозна инвестиция в здравето на хората: „Тук темата е Законът за здравето, а не икономическите закони”. И зададе въпрос към всички участници в дискусията дали има някой, който да не е убеден, че пушенето е вреден навик, водещ до повече от 20 заболявания. Д-р Дариткова прикани събеседниците си да преценят има ли логика този парламент, дошъл да реши сериозните проблеми на нашето общество, а един от първите му законопроекти да е връщането на стария режим на тютюнопушене. И дали освен застудяването има някаква друга причина тази тема отново да се поставя за дебат сега. Според нея единствената логика е, че БСП не можа да изпълни нито едно от другите си предизборни обещания. По думите на депутата от ГЕРБ идеята за икономическо съживяване на България през развитието на ресторантьорския бизнес е просто смешна. „Може да кандидатстваме за някоя международна награда: “Дайте да накараме нацията да пуши, за да може да се потребяват повече цигари, после повече лекарства! Така ще съживим и фармацевтичния бизнес”. Освен д-р Дариткова позиции срещу либерализацията на тютюнопушенето отстояваха кметът на Кюстендил Петър Паунов и д-р Маша Гаврилова – Гражданска инициатива „България без дим”. На противоположната страна застанаха депутатът от БСП Спас Панчев, кметът на Перник Росица Янакиева и Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България.

Вирни се горе