Д-р Даниела Дариткова представи концепция „Цели за здраве -2020“ в Смолян

Д-р Даниела Дариткова представи концепция „Цели за здраве -2020“ в Смолян

Народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова представи пред Регионалния съвет за здравеопазване в Смолян одобрената наскоро от Министерския съвет концепция „Цели за здраве -2020“.

В нея са посочени дългосрочните цели и критериите за оценка на здравето на нацията, към които се стремим – от къде тръгваме, какви са индикаторите, които ни ангажират да търсим решения за системата на здравеопазване. „Това са показателите за смъртност, детска смъртност, продължителност на живота в добро здраве, заболеваемост, болестност, неработоспособност – здравни демографски показатели, по които ние значително се отдалечаваме от средните европейски стандарти. Общоизвестно е, че населението на България намалява, че застарява и че живее по-малко, макар че в последните години има положителна тенденция към известно удължаване на живота. Коефициентът на смъртност на нашето население е значително по-висок от останалите европейски страни като на първо място са болестите на органите на кръвообращението, а на второ – новообразуванията“, посочи д-р Дариткова. Тя каза, че е направен опит да се изчисли какво губим от лошото здраве. Нереализираните ползи за брутния вътрешен продукт през 2013 г. заради починалите през тази година хора се равняват на 97 886 772 лева, са пресметнали експерти. Констатирано е също, че имаме постепенно и трайно увеличение на разходите за здраве от държавния бюджет, а също така и на личните ни разходи за здраве,без това да генерира по-добър здравен статус на населението.

Д-р Дариткова обясни, че пряк ангажимент на Регионалния съвет по здравеопазване е участието му в създаването на Националната здравна карта (НЗК). Това по думите й ще бъде голямо предизвикателство, включително за Смолянска област, въпреки че тук функционират относително малък брой лечебни заведения. „Това няма да създаде проблем и не трябва да има притеснения, че ще се орязват дейности. Аз се надявам на базата на тази здравна карта и потребностите на населението да имаме възможност за повече инвестиции, защото на базата на НЗК ще може да се кандидатства за европейско финансиране“, допълни председателят на здравната комисия с уточнението, че достъп до публичен ресурс ще имат само лечебните заведения, които фигурират в нея.

Пред форума д-р Дариткова съобщи, че преди седмица е създаден нов консултативен орган към МС – “Партньорство за здраве” с цел сътрудничество при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване и за подобряване достъпа до своевременни, адекватни и ефективни медицински услуги за гражданите. В него са включени МЗ, НЗОК, пациентски и съсловни организации, индустрията – тоест, всички, които са ангажирани в системата на здравеопазване.

„Трябва да се научим да мислим глобално за здравеопазването в региона“, заяви в заключение д-р Дариткова. Според нея е много важно паралелно с общинските болници да се мисли за общопрактикуващите лекари и специалистите, за спешната помощ, за взаимодействието по между им. Тя изтъкна, че в общините е добре да се организира неотложна помощ, защото тя дава завършеност на медицинската услуга и сигурност за пациента.

Участие в заседанието взе и областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него натискът на негативните демографски тенденции засилва ролята на местните и регионалните държавни власти в посока да се осигурява по-качествено здравеопазване на територията на самата област. „Разбира се, конкуренцията между лечебните заведения е нещо хубаво, но ние трябва да обединим усилията си и да не допускаме изтичане на пациенти извън областта, да убедим пациентите, че в нашата област са създадени всички условия за качествено и адекватно лечение тук“, посочи Славов. Той отбеляза също, че се засилва ролята на общините в дела на приходите в общинските лечебни заведения, тоест се налага дофинансиране на дейностите им. „Изводът от всичко казано е, че има смисъл от съществуването на всички лечебни заведения на територията на областта, че те изпълняват своето предназначение. Разбира се, има върху какво още да работим. Аз се надявам реформите, които правителството предприема, да бъдат именно в тази посока“, допълни областният управител.

Участие в Регионалния съвет по здравеопазване взеха също зам.-областният управител Зарко Маринов, директорите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, управителите на общински болници в област Смолян, кметове на общините Златоград, Мадан и Девин и др.

Вирни се горе