Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Управлението на БСП и ДПС се характеризира с една дума – подмяна

   Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Управлението на БСП и ДПС се характеризира с една дума – подмяна

„Ако трябва да направим определение за това какво се случва с управляващите партии в момента, с техните обещания и с политиката, която реализират, определението ще бъде „подмяна”. Всички гръмки обещания започват да се пукат като балони, защото нито едно от предизборните обещания не се реализира“. Това заяви пред журналисти в Смолян депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

По думите й всичко, което се случи в сферата на социалната политика, са дребни козметични популистки мерки и то с отложени плащания за бъдещите поколения. По отношение на безработицата проблемите са много по-сериозни, отколкото бяха при управлението на ГЕРБ. „По данни на ЕВРОСАТ сега имаме 13,2% безработица, а при управлението на ГЕРБ тя беше 12%. Значително е увеличена младежката безработица, въпреки законодателните промени, които уж облекчаваха наемането на млади хора. Не отпадна плоският данък, а лихвите по депозитите, за които бяхме толкова сериозно критикувани, бяха само незначително намалени. Социалистите не се справиха даже с обещанието да либерализират режима за пушене, за което аз съм особено доволна, защото това е европейска мярка, която ще подобри здравеопазването в България”, подчерта д-р Дариткова.

Народният представител от ГЕРБ засегна и регионалната политика, където една лъжа вече е факт. „Безброй срещи, хиляди обещания от управляващите и в същото време резултатите са такива, че решението за театъра още не е стигнало Министерски съвет, а при вече приет бюджет за годината не виждам от къде ще дойдат средствата за културната институция. Знаем, че бюджетът за годината определя и политиките, които ще се реализират на национално и регионално ниво”, заяви д-р Дариткова.

По другия сериозно поставен преди изборите проблем – възстановяване на болницата в Девин д-р Дариткова посочи, че има някакво движение напред, най-вече във финансово изражение и в избирането на борд на директорите от трима човека. Става въпрос за лечебно заведение, което не функционира и борд на директорите, които от декември вече получават сериозни заплати. "В момента там текат процеси на разплащане на задълженията на болницата. Аз лично се надявам това да е много добре юридически оформено. Разбирам огромната потребност на населението да има лечебно заведение, но това дава много лош знак на другите лечебни заведения в общини, които са също толкова отдалечени с трудно социално-икономическо положение и които се стараят да бъдат дисциплинирани и да съблюдават финансовите закони и разпоредби. В Девин лечебното заведение трябва да започне да функционира отново като общинска болница, но от днес имаме много интересен факт – че ще се разкрие клон на частна софийска болница- МБАЛ „Европа“ ООД. Това предполага клон на частна болница в Девин – нещо, срещу което населението много сериозно реагираше, когато ставаше въпрос за разкриване на изнесена дейност на смолянската болница. Надявам се, това да е известно на обществеността на Девин и Общинския съвет, защото смятам, че без съгласие на местната власт няма как да се случи такова нещо. Надявам се и новоучреденото ръководство на МБАЛ- Девин да е в течение, за да може да са ясни взаимоотношенията между двете лечебни заведения. Дали ще се конкурират или ще се ползва частното лечебно заведение, за да може да се покрият изискванията за договор, които минават през достатъчно количество медицински персонал. Всичко това поставя много въпроси, но основният проблем на това управление и всичко, което се случва в нашия регион, е прозрачността. Всичко се прави с договорки, на тъмно, анонимно и няма яснота кой носи отговорност”, е становището на д-р Дариткова.

Вирни се горе