Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Очаквам Дора Янкова да се извини на родопчани за избора на Делян Пеевски

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Очаквам Дора Янкова да се извини на родопчани за избора на Делян Пеевски

Очаквам народният представител от Коалиция за България Дора Янкова да се извини на родопчани за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, защото „силният родопски глас“ в парламента гласува твърдо „ЗА“ този избор. Това заяви на пресконференция в Смолян народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. На срещата с медиите присъстваха още областният координатор на партията Николай Мелемов, бившият народен представител от 41-то НС Недялко Славов и общинският организационен секретар Марин Захариев. Според Дариткова изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е крахът на триседмичното управление на правителството „Орешарски“. „Ние оставихме толеранс на това управление, защото то дойде в името на търсенето на консенсус за решение на наболелите обществени въпроси основно в социалната сфера. За тези три седмици сме свидетели единствено на задкулисие, безпринципни договорки и тотална промяна на темите, които вълнуват българските граждани“, допълни депутатът. Тя попита, къде останаха обещанията за работни места и повишение на заплатите и изрази мнение, че това е една категорична подмяна на вота на граждани, Земята на Ботев и Левски се превърна в Земята на Делян Пеевски.

По думите на Дариткова в момента сме свидетели на един олигархичен сценарий, който започна още с референдума за АЕЦ „Белене“, премина през социалните протестите за тока и достигна своя връх в безпринципната договорка за съставяне правителството „Орешарски“ и дебатите в пленарна зала, които касаеха основно службите за сигурност.

„Интересното е, че МВР беше дадено на един експерт, където трябва да се чертаят политики, а националната сигурност изискваща експертност и познания беше подарена на политик от ДПС“, коментира депутатът. Дариткова подчерта, че в Народното събрание за тези три седмици, единствените законопроекти, които са били разгледани и близки до предизборните обещания на БСП са завишените пари за майчинство и дебатът за инкриминирането на посегателствата над лекари. Това до някаква степен е отговорило на обществените очаквания, но и двата законопроекта са преминали само на първо четене. Не така обаче се е получило със законопроектите касаещи преустройството на ДАНС и изваждането на ГДБОП от МВР. Те спешно бяха разгледани на първо и второ четене и гласувани, отбеляза Дариткова.

Тя коментира, че сме свидетели на реваншизъм и при назначенията в изпълнителната власт.“ Административният щат е прекалено раздут, а повечето министерства са с трима зам.-министри. Излизат на преден план имена със спорно присъствие в миналото“, припомни депутатката от ГЕРБ. Тя визира зам.-министъра на образованието Муккадес Налбант – същата, която преди време определи Левски като закононарушител и предложи отпадане на произведения на Ботев и Вазов от учебниците като неактуални.

„Какво става с назначенията на областните управители, явно договорките са много сериозни и пазарлъците стават все по-тежки, попита риторично депутатката от ГЕРБ . Факт, е че в Смолянска област все още нямаме назначен губернатор. Дали твърдата подкрепа, която Дора Янкова даде за Делян Пеевски не е залогът, за да може тук областта да се даде на БСП“, изрази мнение д-р Дариткова.

„ГЕРБ няма нужда да прави протести, защото с действията си сегашните управляващи успяха да предизвикат гражданското общество. И тази седмица вместо да се занимаваме с актуалните проблеми на хората, да правим комисии, които да работят по конкретни казуси, ние ще дебатираме дали може Делян Пеевски да остане депутат или не“, коментира д-р Дариткова. Според нея това, което се случи миналата седмица в НС граничи с национално предателство. Националната сигурност на България се постави като заложник на една личност, която в своето развитие съдържа много спорни моменти.

Областният координатор на партията Николай Мелемов подчерта сложното си положение като кмет от ГЕРБ, който без политически пристрастия, трябва да работи с правителство на БСП и ДПС. Според него фактът, че още се бави назначението на областен управител на Смолян, значи че се правят договорки.

„Ако бяха принципни, трябваше за това време вече да имаме областен управител”, заяви Мелемов. Той посочи лош пример за работата си с правителството през последните три седмици. „Като кмет се опитах да внеса точка в сесията на ОбС, да се предостави апаратурата за онкоцентъра на смолянската болница за временно ползване. Общинските съветници от БСП обаче казаха, че МРР се ангажирало проекта да продължи и апаратурата да не се дава и оттеглих точката. Така настроиха съветниците, а мен ме дезинформираха, защото миналата седмица в Смолян бяха представители на МРР, които казаха, че проектът засега няма вариант да се продължи”, посочи Мелемов. Относно изборните резултати в региона областният координатор заяви, че е готов да понесе отговорността за изборите, но при всички положения няма да има драма в партийна структура на партията.

Бившият смолянски депутат от ГЕРБ Недялко Славов също изрази притесненията си за назначението на областен управител и каза, че в партийните централи в Смолян на БСП и ДПС се изготвят списъци с хора, които да бъдат освобождавани от работа. Той призова управляващите в най-скоро време да се заемат с обещаното увеличение на програмите за заетост, тъй като на голяма част от хората договорите изтичат и ще останат без работа. Той охарактеризира сегашното управление, като провал, защото само за 20 дни са сринали доверието към себе си.

Вирни се горе