Д-р Даниела Дариткова, депутат от ПП ГЕРБ: Дефицитът в Здравната каса беше предрешен

Д-р Даниела Дариткова, депутат от ПП ГЕРБ: Дефицитът в Здравната каса беше предрешен

„Дефицитът в Здравната каса беше предрешен още с гласуването на бюджета й за тази година. За болнична помощ бяха заложени под 1 милиард лева при положение, че за 2013-та за тази цел са изразходвани 1,4 млрд. лева“. Това коментира депутатът от ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е член на здравната комисия в НС. Тя допълни, че по информация от сдруженията на областните и общинските болници от април месец не им е плащана надлимитната дейност. Самите лимити са по неясни критерии, като те са около 70% от обема плащания за 2013-та година, отбеляза д-р Дариткова.

По думите й като са заложени предварително по-малко средства, е ясно, че няма как недостигът да се набави от буферите в касата, защото оперативният резерв, който обикновено се ползва за плащания в последните месеци на годината, с промяна на закона бил изхарчен още в първите месеци.

„Голям процент от резерва бе изразходван за неплатената за 2013-та година дейност на болниците и други текущи плащания. Това беше “интересно” решение, но всички бюджетни еквилибристики доведоха до проблем в здравната каса“, посочи народният представител. По повод изявлението на премиера Орешарски, че няма причина за ревизия в бюджета на здравната каса, защото той е същият като миналата година и че повечето хора говорят без да гледат цифрите д-р Дариткова каза следното: „Разбирам, че е притеснително за експерт от ранга на Орешарски да признае, че не са се справили с бюджета на касата, но според мен по-голямото му притеснение е необходимото признание, че не са се справили с бюджета на държавата“.

Вирни се горе