Д-р Даниела Дариткова: България може да се похвали със своята програма за превенция на рака на маточната шийка

Д-р Даниела Дариткова: България може да се похвали със своята програма за превенция на рака на маточната шийка

От 22 до 28 януари 2018 г. за единадесети път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. В България инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. На събитието присъстваха Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, д-р Даниела Дариткова, председател на здравна комисия, народни представители, представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Световната здравна организация, съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Комисията по здравеопазване, под чийто патронаж се провежда събитието. Аз като майка и като дъщеря призовавам всички да участват в тази кампания, заяви тя. Цвета Караянчева отбеляза, че няма нищо по-добро от профилактиката и превенцията в борбата с рака на маточната шийка и апелира към младите жени да се имунизират. Младият живот е най-ценен, допълни Цвета Караянчева.

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза, че инициативата за 11-та поредна година обединява усилията в битката с това заболяване. По думите й страната разполага с механизмите да се справи с рака на маточната шийка. България може да се похвали със своята програма за превенция, но е важно да напомним на всички, че трябва да се преглеждат, да слушат специалистите и да се имунизират момичетата в подходяща възраст, допълни д-р Дариткова.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за, финансирани с публични средства. Това е поредното признание за сериозната политическа воля на няколко български правителства в посока дългосрочна превенция срещу единственото ваксинопредотвратимо онкологично заболяване. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg.

Вирни се горе