Съветници на БСП:Бюджетът за 2012г.на община Смолян е незаконосъобразен

Съветници на БСП:Бюджетът за 2012г.на община Смолян е незаконосъобразен

Общинските съветници от БСП – Смолян Рабие Кьосева и Милко Гавазов сезираха областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков заради необвързаност в бюджета на община Смолян за 2012г., който бе приет от Общински съвет- Смолян на 2 март. Анализът на БСП сочи, че в бюджета на общината съществува липса между приходите и разходите в размер на 7 890 334лв., което е абсолютно недопустимо и незаконосъобразно. Съветниците от левицата призовават областния управител да се намеси, тъй като в бюджета са допуснати съществени нарушения и несъответствия с действащи нормативни актове от Административно –процесуалния кодекс, Закона за държавния бюджет за 2012г., Закона за общинските бюджети, местните данъци и такси и др.

Според представителите на БСП част от бюджета за т.г. е преписан 1:1 от бюджет 2010г., което е недопустимо предвид на факта, че икономическата ситуация сега е коренно различна от преди две години и рефлектира както върху приходите на общината, така и върху разходите. В бюджета не е изпълнено задължителното изискване на закона за балансираност между приходите и разходите. Ярък пример за закононарушенията в бюджета е приходите от такса смет. Общината е планирала приходи по това перо от 3,1 млн. лв., а в разходите за чистота са заложени едва 679 923лв., т.е. липсват 2 420 077лв., които отиват незнайно къде, а според закона може да се харчат само за дейности по чистотата. Подобни фрапиращи случай има и в предвидените капиталови разходи.

Предвидените средства за капиталови обекти са в размер на 8 483 747лв., а в проекта за разчет на капиталовите разходи е предвидена сумата от 12 854 004лв. Елементарна съпоставка на двете суми, за едно и също нещо показва липсваща сума от 4 370 257лв. В същото време в разчета са заложени проекти, за които не е осигурено финансиране от държавата. Съветниците на БСП са установили също, че за обекти с източник на финансиране от Министерството на финансите от разчета на капиталови разходи, остатъкът в края на 2011г. не съответства на стойността в началото на 2012г. като разликата само в проект за доизграждане на събирателен канал в Пампорово липсват над 650 хил. лв.

Несъответстваща е и стойността на неразплатените разходи в края на 2011г. в разчета на капиталовите разходи на общината за т.г., което е незаконосъобразно. Общинските съветници на БСП с грижа към общината се обърнаха към областния управител по компетентност да върне докладната за доработване, намиране на вътрешните баланси и за ново разглеждане в Общинския съвет.

Вирни се горе