БСП за поредна година почете празника на смилянския фасул

БСП за поредна година почете празника на смилянския фасул

За десета поредна година Общинската организация на БСП- Смолян почете празника на фасула в смолянското село Смилян. Общинските съветници от Левицата Рабие Кьосева, инж. Атанас Устабашиев, секретарят Петър Харадинов, инж. Илия Сбирков и областния председател на Младежкото обединение на БСП Георги Кисьов бяха официални гости на събитието.

Празника почетоха и кметовете на Момчиловци Мария Никова и Могилица Митко Чочев. Представителите на БСП поздравиха жителите и кмета на Смилян Събка Миткова с празника на традиционната култура, която дава хляб на много семейства в региона. Секретарят на общинската организация на партията Петър Харадинов отбеляза, че смилянският боб е най-добрата реклама за региона и отбеляза, че няма официална делегация, която да е посетила община Смолян и да не си е тръгнала с торбичка от екологично чистият и здравословен продукт. „Благодарение на многогодишни усилия нашият боб вече е световно известен, а по край него се разви успешно и туризма”, подчерта Харадинов.

Рабие Кьосева отбеляза, че са нужни още усилия, за да може площите с фасул в горното поречие да се увеличават, тъй като има голямо търсене и това може да се превърне в основен отрасъл, изместващ картофопроизводството. Кьосева отбеляза, че в тази дейност повече инициатива трябва да проявяват повече млади хора, тъй като има европейски програми, които подкрепят млади фермери и производители. Според нея са нужни и мерки за защита на марката, тъй като има редица опити за фалшификация.

Представителите на БСП разгледаха уникалната изложба от фасулеви пана, насладиха се на програмата, подготвена от местните самодейци и уважиха курбана за здраве и берекет. Социалистите уважиха и местните хотелиери, като гости на изложението за здравословни и месни храни, под егидата на световната мрежа „Slow foods”, на която селото е член, като производител на биохрани. Като ценители на природния продукт, социалистите бяха и сред първите от официалните гости, които си закупиха по 5 кг. фасул, подкрепяйки родното производство.

Вирни се горе