БСП- Смолян подкрепи инициатива за отопляне на плувния басейн в 7-мо СОУ

БСП- Смолян подкрепи инициатива за отопляне на плувния басейн в 7-мо СОУ

Общинската организация на БСП- Смолян подкрепи инициативата “За децата на Смолян – плуване за здраве”. Инициатори за нея са Сдружение “Проект Родопи”, Спортен клуб по плуване -Смолян и Плувен клуб “Родопа Смолян”.

Целта е всички граждани на Смолян заедно да подкрепят една местна инициатива, целяща да подпомогне усилията за дългосрочно подобряване на условията за упражняване на плувни спортове в единствения (засега) басейн в град Смолян. Басейнът в VII СОУ „Отец Паисий”, е единственото място в града, предлагащо не само подготовка на спортисти от всички възрастови групи, но и възможност за упражняване на плувни спортове от страна на децата и гражданите на Смолян.

Въпреки, че при създаването на училището идеята е била то да бъде профилирано като спортно, в момента бюджетът се формира, съгласно националната схема за делегирани бюджети, като по ред причини не се отчита нуждата от допълнителен финансов ресурс за поддържането на спортните съоръжения. В резултат на това средствата на плувния басейн са минимални. Несъмнено, това води до икономии, които влияят негативно върху благоприятните условия за спортуване и възпитаване у децата на Смолян на полезни плувни умения.

Инициативата подкрепя ръководството на училището и е създаден проект за проектиране и инсталиране на система за преобразуване на слънчевата енергия в топлинна. Разчитайки на благоприятната слънчева радиация в този район на Родопите и реализираните до момента мерки за енергийна ефективност в училището, в това число монтирана изолация на външните фасади, както и подменена дограма, имаме основание да смятаме, че инициативата ще бъде повече от успешна. Изчисленията показват, че при наличие на подобна система ще се минимизира нуждата от подгряване на водата в плувния басейн целогодишно, като ефективността, особено през летните месеци ще бъде изключително висока. Стойността на инициативата е 70 000 лева, като до момента тя е подкрепена, както от община Смолян, осигурила 20 000 лв, така и от Програмата за Малки Проекти на Глобалния Екологичен Фонд с 40 000 лева. Необходими са още 10 000 лева за събирането на които се обръщаме към всички вас. За наше щастие, Райфайзенбанк се съгласиха да включат инициативата в тазгодишната си дарителска кампания. Това означава, че всеки, който желае, бил той физическо или юридическо лице би могъл да дари сумата, която има желание да отдели по следния начин -чрез внос на каса във всеки офис на Райфайзенбанк по сметката на плувния клуб, чрез банков превод на хартиено платежно нареждане от съответната банкова сметка на наредителя (във всяка една банка) или чрез банков превод, нареден он – лайн от съответната сметка на наредителя, казват от БСП.

Вирни се горе