БСП- Смолян почете Националния празник на България - 3 март

 БСП- Смолян почете Националния празник на България - 3  март

Депутатът от Коалиция за България Дора Янкова и представители на БСП- Смолян почетоха тържествата по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство в родопския град.

По традиция смолянчани и гостите на града се събраха в кв. Устово, където през 1878г. влизат освободителните воини на руския генерал Пьотър Черевин.

Честванията започнаха с благодарствен молебен в църквата „Св. Никола”,след което се състоя шествие, водено от патриотичното движение „Родопски хайдути”. Кулминацията на тържествата бе пред паметника на Загиналите за свободата на България, където се проведе военен ритуал от 101-ви Алпийски батальон.

Пред паметника бяха поднеси венци и цветя от Дора Янкова, Областният и Общински съвет на БСП-Смолян, както и Младежкото обединение в партията.

Сред официалните лица бяха общинските съветници от Левицата – Милко Гавазов, Рабие Кьосева и Георги Кисьов.

Членове на МО в БСП начало с председателя Светослав Димитров раздадоха над 200 патриотични картички с мартеничка за празника. „Честит 3 март! Честито освобождение”, гласяха картичките. Като послание към родопчани младите социалисти посветиха откъс от Вазов: „Българийо, за тебе те умряха,една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, Майко, бяха,и твойто име само мълвяха,умираха без страх”.

„Днес е ден на патриотизма, празник в който се връщаме назад, към миналото, за да почетем хилядите знайни и незнайни воини, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Днес ние трябва да се заредим с патриотизъм, да почерпим сили и идеи за по –доброто бъдеще на Родината”, заяви Янкова. Честитейки празника на смолянчани, Янкова им пожела да пазят завета на предците ни и да тачим саможертвата на героите ни.

„3 март има силата да обединява и сплотява нацията, затова нека сме единни за просперитета и бъдещето на България, каза още народния представите.

Въпреки проливният дъжд, десети граждани се включиха в честванията на Националния празник.

Вирни се горе