БСП – Смолян излезе с остра декларация срещу ръководството на общината, заради бедствената ситуация

БСП – Смолян излезе с остра декларация срещу ръководството на общината, заради бедствената ситуация

БСП – Смолян излезе с остра декларация срещу ръководството на общината, заради бедствената ситуация, продължаваща седми ден

Съветниците от левицата обвиниха администрацията в липсата на публичност за харченето на парите на данъкоплатците

Общинският съвет на БСП – Смолян излезе с остра декларация срещу ръководството на община Смолян заради тежката, бедствена обстановка, която продължава седми ден. Съветниците на левицата изказаха своята тревога, относно и драматично положение в редица селища на общината и липсата на адекватни действия. „За първи път в най-новата ни история хората са оставени една седмица на произвола на съдбата -без пътна връзка, ток, вода, комуникации, медицинско и търговско обслужване. Основна вина за възникналата ситуация носят държавната и общинската изпълнителна власт, липсата на координация между институциите, липсата на превантивна дейност, липсата на техника и съответна организация. Предприетите действия са хаотични и в повече случаи вредят, отколкото помагат за решаването на възникналите проблеми“, пишат в Декларацията социалистите.

Те настояват държавната и общинска власт да използват всички възможни ресурси за осигуряване в най-кратки срокове достъп до всички населени места в общината за оказване на необходимото медицинско и животоспасяващо обслужване на населението.

От БСП настояват след нормализиране на обстановката да се свика извънредна сесия на Общинския съвет за анализиране на възникналата ситуация и за набелязване на спешни мерки за преодоляване на последиците от стихийните бедствия и приемане на план за действие. Декларацията бе представена по време на редовно заседание на Общински съвет – Смолян.

Общинските съветници от БСП – Смолян се противопоставиха остро и срещу опита на кмета да предложи приемане на Отчет за изпълнението на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и за състоянието на общинския дълг към 31.12.2014 година на община Смолян. Според левицата, отчета се предлага за приемане без да е направено публично обсъждане с населението, както изисква закона. Рабие Кьосева, Милко Гавазов и Петър Харадинов настояха да се спазва закона: „Жителите на община Смолян имат право да знаят как се харчат данъците им, както и парите, предоставени от държавата на общината. Опита да се заобиколят изискванията, показва страх на управляващите от публичност“, заяви Гавазов. Главният финансист на общината г-жа Аръчкова се опита да омаловажи допуснатият гаф като, първо оспори необходимостта от такова обсъждане, а след това си промени мнението, като твърдеше, че това ще стане през следващата година, когато, очевидно ГЕРБ няма да бъде в общинската власт. „Съвсем целенасочено се бяга от публичност на разходваните общински финанси, така както беше и при приемането на бюджета. По всякакъв начин се опитват да скрият от населението разходите и приходите от общинския бюджет“, категорични са от БСП – Смолян.

Вирни се горе