БСП с план за 2 млрд. лв. повече приходи в бюджета за догодина

БСП с план за 2 млрд. лв. повече приходи в бюджета за догодина

Няма никаква разлика между бюджет 2011 и този, предвиден за следващата година, но средата сега е много по-различна от 2010г. Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски с участието на Дора Янкова- председател на Националното сдружение на общините в Република България. По думите му, бюджет 2012 няма да реши проблемите на българските граждани, а ще ги задълбочи. Парламентарната група на Левицата е направила задълбочен анализ на проектобюджета, който показва, че приходите в него са занижени, което не е логично на фона на прогнозите за повишаване на БВП догодина. Михалевски припомни, че през 2009г. при БВП от 69.9 млрд.лв. са събрани 23,3% данъчни приходи, а на фона на сегашните 81 млрд. лв. приходите възлизат на 18%. Според него необяснимия драстичен спад на приходите се дължи на огромната контрабанда и сивата икономика, чийто оборот не се облага. „Дълг на ГЕРБ е да положи усилия и да събере 1 млрд. лв. повече от планираните 3 млрд. лв.“, призова Михалевски и добави, че според анализа на БСП със седем мерки могат да се съберат и 2 млрд. повече в хазната. На първо място това са допълнителни приходи от „Данък добавена стойност“ в размер на 170 милиона лева с увеличение на ДДС на база по-висок БВП и по-добра събираемост. 680 млн.лв. допълнителни приходи ще дойдат от възможно увеличение на акцизи на база по-високи ставки и по-висока събираемост и намалена контрабанда, която в момента се покровителства от МВР. Възможности за допълнителни приходи от 150млн.лв. , има от повишаване на корпоративен данък на база по- висок БВП. 500 млн.лв. допълнителни приходи ще се получат от промяна размера на планирания дефицит от 1,35% на 2,00%, което ще доведе до увеличаване на разходните лимити, като възможен и необходим буфер. Според Михалевски увеличаването на размера на осигурителната вноска за фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване от 1% на 2% ще донесе на хазната допълнителен приход от 172 милиона лева, а увеличаването на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1,2% – допълнителен приход от 208 милиона лева. Левицата предлага и солидарно увеличаване на максималния месечен осигурителен праг на 10 минимални заплати на 2700 лв. до 1 май и 2900 лв. след тази дата, което ще доведе до ефект от 122,8 милиона лева. Според депутата увеличаването на осигурителната вноска ще засегне най-богатите българи, които са около 48 000 души.

Михалевски обясни, че тези мерки ще доведат до повече солидарност в страната, защото картината е страшна. За две години безработните са се увеличили със 180 000, а 338 000 души са загубили работните си места. „Трябва ни солидарност, защото в момента безработните и хората в пенсионна възраст понасят най-жестоко кризата“, заяви Михалевски.

Той добави, че левицата има и свои разчет за разходването допълнителните 2 млрд. лв. в бюджета, като 1 млрд. лв. трябва да отидат за стимулиране на икономиката, без която неможе да има приходи и заетост. Най-важно е държавата да се разплати с фирмите и общините, на които към 30 септември дължи 460 млн.лв. „500 млн.лв. ще стопят междуфирмената задлъжнялост“, категоричен бе народният представител. Според него 500 хил.лв. трябва да се дадат и на Българската банка за развитие за повишаване на капиталната актуалност. Това ще позволи кредитиране на малките и средни предприятия, които все по-трудно ще получават кредитиране от банките,а ако получат кредит, той ще е с висок лихвен процент, заради очакваното влошаване на пазара. 50 млн.лв. допълнително би могло да се дадат на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което да изгражда прилежаща инфраструктура към големите инвеститори. Това е важно, защото чуждите инвестиции са на изчезване и от 2 млрд. евро. през 2008г. сега са около 250 млн.евро. Михалевски призова и за 10 млн.лв. субсидия към 50-те общински болници в страната, които ще ги спасят. Това е особено важно, особено в пограничните и планински региони. Тази сума се равнява на едва 0.3% от бюджета на здравното министерство, но ще позволи запазването на болниците и специалистите в тях. По този начин хиляди граждани ще могат да са спокойни за здравето си и няма да се налага да дават последните си пари, за да стигат до болнично заведение. Михалевски призова и за 150 млн.лв. за спешната помощ, които да гарантират достъпът до здравеопазване. Социалната сфера пък се нуждае от 100 млн.лв. повече за програми с борба с безработицата, която се е увеличила двойно. БСП предлага и увеличаване на 203лв. на месечната сума за деца с увреждания, както и намаляване на таксата за посещение при лекар и стоматолог на 1лв., за което са нужни 22 млн.лв. Индексиране на пенсиите от 1 юли по Швейцарското правило и запазване тавана на пенсиите,за да се спести инфлацията. 17 млн.лв. левицата предлага и за здравословното хранене на учениците, защото заради лошото законодателство и липсата на пари, в момента децата се хранят „здравословно“ в един морков и чай. 7,2 млн.лв. пък са нужни за извънкласни форми на обучение за учениците. 20 млн.лв. са нужни и за общините, за компенсация на служителите, напускащи администрациите.

Вирни се горе