БСП: „Алтернатива има”

БСП: „Алтернатива има”

15 депутати от БСП и членове на Националния съвет на партията днес посетиха област Смолян в рамките на рейда на Левицата, който се провежда в цялата страна.

Рейда е под мотото „Алтернатива има” като на срещите си по общини членовете на БСП проведоха среща – разговори с жителите. Сред темите, които се обсъждаха в Смолянско са- защо Бюджет 2013 е бюджет на мизерията, безработицата и корупцията, покровителствани от ГЕРБ, откраднатият референдум за АЕЦ „Белене”. БСП представи и своят план за растеж на доходите и заетостта, и шанса на България за ускорено развитие. В отделните общини бяха засегнати и специфичните проблеми на населеното място,съобщиха депутатите.

За три години управление на ГЕРБ българските граждани получиха нищо, но от сърце. Тази максима се запазва и в бюджета за 2013г. Това заявиха на пресконференция в Смолян депутати от Коалиция за България и членове на НС на партията, които са на посещение в област Смолян. В брифинга взеха участие депутатите Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Емилия Масларова, Явор Коюмджиев, председателят на Младежкото обединение на БСП – Явор Гечев и членовете на Изпълнителното бюро Дора Янкова и д-р Емил Райнов.

Румен Очаров описа управлението на ГЕРБ с три думи – лъжа, некомпетентност и нахалство. Според него с бюджета за догодина се готви обир на хората, тъй като е планирано от населението да се съберат 1,8 млрд. лв. под формата на данъци, а под формата на проекти и плащания на хората ще се върнат едва 800млн.лв. Овчаров отбеляза, че българите вече са ги заболели ушите да слушат как в целия свят е криза, а само у нас, благодарение на ГЕРБ имало ръст на икономиката и стабилност. „Има ръст, но благодарение на замразените доходи на българите и намаленото финансиране в социалния и здравния сектор”, подчерта Овчаров. Той добави, че за три години управляващите са похарчили 83млн.лв. през бюджета на страната, а за сравнение тройната коалиция е похарчила 65млн.лв. „Борисов харчи с 6 млрд.лв. повече от тройната коалиция, но резултатите за хората са отрицателни”, отбеляза той. Според социалиста с тези средства, управляващите са можели да вдигат пенсиите на хората три пъти в година, както и да се изградят три пъти повече магистрали. „Въпросът е къде са парите и защо населението е лишено от значителен ресурс”, запита Овчаров.

Емилия Масларова отбеляза, че твърдението на ГЕРБ, че за тройната коалиция европарите са били спрени е тотална лъжа. „Когато Борисов дойде на власт нямаше нито едно спряно евро, нито една програма, за което ние имаме официални документи”, поясни Масларова. Според нея най-сериозният провал на управляващите е в областта на доходите и огромната безработица. По думите на Масларова правителството на ГЕРБ няма никаква социална политика. За три години са отнели от хората 68 социални права, 10 от които за майките с малки деца. Според нея, в момента България трайно се е настанила на дъното на ЕС по доходи и стандарт, а увеличението на пенсиите от април 2013г. няма да може да компенсира 36-кратното увеличение на основните храни и услуги от малката потребителска кошница. Тя добави, че безработицата в България е над 18%, а програмите за преквалификация не решават проблемите на хората без поминък. Според нея има сериозни нарушения в Смолянско с програмите за безработни, от които се източват средства. За пример тя даде, как мъж, обучаван по програма за планински водач в момента е шофьор на кмета на село Полковник Серафимово. В село Река пък жени обучавани за служители на администрация са използвани от кметския наместник на ГЕРБ Милко Чаушев, за да му копаят картофите и да му цепят дървата.

Според д-р Емил Райнов, член на НС на БСП, ГЕРБ е правителството, поставило кръст на общинското здравеопазване, което лекува около 2 млн. българи. Област Смолян е силно потърпевша от това, тъй като са закрити болниците в Рудозем и Девин. Според Райнов, населението е разделено на две – живущите в големите градове с достъп до здравеопазване и живеещите в малки населени места – без достъп до здравни услуги.

Подробностите от нея – Виж Видео!!!

Вирни се горе