Борисов уволни просветния министър Игнатов

Борисов уволни просветния министър Игнатов

Премиерът Борисов уволни просветния министър Сергей Игнатов.

Това стана само няколко часа, след като Борисов и финансовият министър Дянков се срещнаха с учени във връзка със скандалите във фонд Научни Изследвания. Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието, съобщи пресцентърът на МС.

Игнатов е депозирал молбата си за напускане на поста и тя е била приета от министър-председателя, става ясно от съобщението.

Веднага след тазсутрешната среща при премиера вицето Дянков заяви, че министър Игнатов търпи критики. Още тогава, особено като стана ясно, че Игнатов не е бил поканен на срещата, най-вероятно се е коментирало и уволнението му.

В доклада от проверката на ФНИ има над 60 препоръки и тревожни констатации като неправомерно назначаване на хора. Има и конкретни препоръки за провеждане на конкурсите, посочи Дянков, без да детайлизира гафовете, открити във фонда.

През всичките тези месеци, в които вървеше сканадлът с конкурса на ФНИ, на който бяха раздадени милиони на съмнителни научни проекти, Игнатов твърдеше, че всичко е в рамките на закона и защитаваше ръководството на фонда.

Паралелно с това вървяха и дискусиите около промените в закона за предучилищното и училищно образование, които голяма част от родители, експрети и педагози не приеха, като се стигна и до протести.

Вирни се горе