Борисов: Правителство съставено от БСП, ДПС и Атака ще е основано на противоречиви и взаимно изключващи се политики

Борисов: Правителство съставено от БСП, ДПС и Атака ще е основано на противоречиви и взаимно изключващи се политики

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов застана на парламентарната трибуна като лидер на партията и прочете първото си слово като председател на ПГ на ГЕРБ. Той благодари на своите депутати, че са спечелили изборите и предупреди гражданите, че правителство, съставено от останалите три партии – БСП, ДПС и Атака ще е основано на противоречиви и взаимно изключващи се политики.

42-то Народно събрание е натоварено с много очаквания от страна на българския народ, заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му компроматите срещу партията са лош сигнал за гражданите и Европа.

Призовавам за спиране на партийното омаскаряване, настоя Бойко Борисов и увери, че неговата партия няма да го прави. Той изтъкна, че изборният ден е грубо нарушен и така е изкривен вотът.

ГЕРБ иска касиране на вота въпреки, че е победител, категоричен бе експремиерът. Никоя победа според Борисов не е победа ако е нарушен законът.

Още днес по думите му депутатите на ГЕРБ ще подпишат искането си за сезиране на Конституционния съд.

Суверенът решава с вота си кой да управлява, изтъкна Бойко Борисов. Той отново се закани да състави кабинет. Ако предложеното правителство от него не получи подкрепа, то ще продължи да работи не като правителство в сянка, а като коректив на бъдещото управление. Нашето правителство ще работи като коректив и ще предлага алтернативи, обеща Бойко Борисов.

Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и Атака, каза той. Борисов призова Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров да поемат отговорността и да застанат начело на управлението, а не да се крият зад Пламен Орешарски. Той отново припомни противоречието между трите формации, но каза, че след като гледал днес сутрешните блокове с участието на Пламен Орешарски и лидера на ДПС бил по-спокоен.

От това, което се говореше в предизборната кампания нищо няма да се случи, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Партията му ще подкрепя всички закони, които са в интерес на хората, гарантират енергийна независимост, увеличаване доходите на хората, електронно управление, модерно образование, развитие на българската култура и духовност.

ГЕРБ ще предложи като първи законопроекти замразяване на депутатските заплати и вдигане на майчинските от 240 на 310 лева. Това предизвика бурна реакция от страна на другите групи. Вече и ние можем да предлагаме такива неща, обърна се Борисов към опозицията и изтъкна, че ГЕРБ можели в последния си ден да го гласуват и сега това да се изпълнява от новото правителство. Ние все пак сме феър плей, похвали се Бойко Борисов. Политическите опоненти са си опоненти, така, както олиото и водата не могат да се съберат, подчерта той.

Лидерът на ГЕРБ каза, че е убеден, че БСП, ДПС и Атака ще съставят правителство. Борисов обеща подкрепа на бъдещия премиер Пламен Орешарски за отговорните решения за държавата.

Вирни се горе