Бареков влиза в политиката с "България без цензура"

Бареков влиза в политиката с "България без цензура"

Досегашният изпълнителен директор на ТВ 7 Николай Бареков вече няма да работи на този пост и влиза в политиката с гражданска платформа – “България без цензура”.

Това той потвърди пред “Дневник”, като повече подробности за проекта, за който се говори от няколко месеца, щяло да има в началото на септември.

Бареков заяви, че “няма как да бъде изпълнителен директор и председател на гражданско движение, което има и политически претенции” и че е търсил най-подходящия момент да обяви решението си.

Като мотив за влизането в политиката бившият водещ посочи “много специфичната обстановка” в страната.

“Ще се обърна към представителите на малкия и средния бизнес за финансиране. Но използвам вашата медия, която е със сериозни читатели, за да обявя: от нито една организация, банка, телевизия или завод няма да приема пари.”

“България без цензура” се казваше и проект на ТВ7, стартирал преди последните парламентарни избори, чието лице беше Николай Бареков. Екипът му обикаляше страната, за да усети обществените нагласи. Бареков не смята да приключва с медиите, но е нямал съмнения, че трябва да влезе в политиката заради ситуацията в страната.

“ГЕРБ, БСП и ДПС са едно”

Тази година станахме свидетели на два големи политически провала. Първият беше управлението на ГЕРБ, вторият – правителството на БСП и ДПС. И двете завършиха с реакция на народа. “Когато обикалях страната през 2011 г., за да презентираме ТВ 7 по места, имаше някои неща, които бяха тревожни и не ми харесаха. Година по-късно нещата вече бяха трагични. Дупката, пропастта между политическия елит и народа вече е огромна”, заяви още Бареков.

По думите му в момента съществуват важни политически проблеми и хората се оплакват от “олигархия, срастване на олигархия и власт, но ще видим следствието от това през септември, когато отново ще се протестира заради ниските доходи и малките пенсии”.

Помолен да посочи за пример представители на малкия и среден бизнес, от които ще търси съдействие, Бареков заяви: “не искам да давам конкретни имена, за да не бъдат смазани веднага. Но като обикалях Смолян, Видин, Добрич, Варна, Сливен, Благоевград се срещнах с много представители на местни сдружения и на малкия, и средния бизнес. Те бяха смазани от четиригодишното управление на ГЕРБ, ужасяващи неща.”

Според бившия водещ “положението е нетърпимо” и единственото решение, което ГЕРБ, БСП и ДПС могат да предложат още през септември избори в разумен срок, смята Бареков.

“ГЕРБ, БСП, ДПС са едно. Надявам се от тях да нямам оферти. Най-ударената партия от този катаклизъм е Атака. Симпатизирам на Реформаторския блок, защото там има читави хора. Не вярвам, че проект, чието лице са Кунева и Костов може да има голям път за развитие. Познавам Радан Кънев, Пепи Москов, които могат да направят сериозни неща”, очерта политическата си ориентация Бареков.

Като негов политически опонент Бареков посочи “по-скоро” бившият премиер Бойко Борисов и обяви, че се надява да се налага да се изправя срещу Цветан Цветанов. "Надявам се двете му обвинения да влязат в съдебна фаза и всичко да приключи както трябва. Аз лично съм внасял няколко сигнала срещу Цветанов в Главна прокуратура, единият за бюлетините в Костинброд .

“Моля ви, не ми ги пришивайте тези хора. Виждал съм покрай предавания и участия, но нямат нищо общо с мен”. Така и с въздишка Бареков отговори на въпроса дали в неговото сдружение ще се включи Бисер Миланов и хора от обкръжението му.

Името на Миланов се свърза с това на бившия изпълнителен директор на ТВ 7, след като в социални мрежи се появиха видео и снимки от разговор помежду им. Малко след това Петното и хората му се опитаха да предизвикат провокации на един от протестите срещу кабинета Орешарски. Бисер Миланов беше начело и на акциите пред Висшия съдебен съвет (ВСС), както и се появи на среща с премиера Пламен Орешарски и други протестиращи.

“Истината е, че полицията трябва да си свърши работата. Учуден съм как го приемат в Народното събрание, явно има благодетели”, заяви днес Бареков.

Два месеца очакване Кампанията около влизането на Бареков в политиката започна преди около два месеца. Тогава в поредица от интервюта (и пред жълти издания) той обяви, че има такова намерение, но обмисля заради телевизионните проекти, с които се занимава.

В интервю за в. “Преса” от началото на юли, Бареков заяви: “Че ми е тясно в журналистиката, тясно ми е. Но дали ще направя решителна крачка в политиката, зависи от много неща. Ако изборите са през октомври, моделът в настоящия парламент ще бъде възпроизведен. Само че вместо коалиция БСП-ДПС, сигурно ще има коалиция ГЕРБ-ДПС, ГЕРБ-БСП. Ако има избори през следващата година, което е доста по-нормално, бих могъл сериозно да се замисля дали да не участвам. Всички хора искат смяна на модела. А това означава нови партии, с нови идеи и хора.”

“Ако бих правил политически проект, той ще е алтернатива на трите големи партии – БСП, ДПС и ГЕРБ”, твърди Бареков в интервю за в. “Ретро” в края на юли. Тогава той заявява, че “проектът ще стъпи върху основата на предприемчивостта на българския дух, но това не го прави десен. Той ще цели да извади олигархията от управлението на страната и да помогне на малкия и средния бизнес, който беше смачкан в последните години. Ще се утвърдим като алтернатива на цялото статукво БСП и ГЕРБ.”

Вирни се горе