Бареков в Смолян: Искаме предсрочни избори "3в1" през май или октомври

 Бареков в Смолян: Искаме предсрочни избори "3в1" през май или октомври

Искаме предсрочни избори за президент и за парламент, които да се проведат през 2014 г.. Това каза в Смолян на специална пресконференция лидерът на Движение „България без цензура“ Николай Бареков. Според него има два варианта това да се случи – единият да се направят избори три в едно и вотът за парламент и президент да се състои с редовния евровот през май. А другият е изборите за президент и парламент да се проведат през октомври.

„Ние оттегляме нашето доверие от всички институции, които представляват трите партии във властта – БСП, ДПС и ГЕРБ. Оттегляме нашето доверие от президентската институция, от Министерския съвет и от Народно събрание и искаме предсрочен вот, но решението трябва да се вземе сега.“, каза Бареков.

На следващо място той поиска да се направи Национална агенция „Чисти ръце“, която да започне да работи веднага и направи пълна проверка на всички политици – министри, зам.министри, областни управители, кметове и магистрати. „Ние не вярваме, че тя ще бъде направена веднага, но нейното създаване е повече от належащо час по-скоро. В противен случай ние отиваме в едни избори, в които Цветанов и Борисов най-нагло ще бъдат водачи на листи, нищо , че единият е с обвинителни актове, а другият с явни доказателства за криминални обвързаности. Г-н Плевнелиев няма да бъде санкциониран, г-н Станишев също за скандала Кохегер. Единствената жертва ще се окаже Бисеров“, коментира Бареков. Според него една такава структура би могла да се оглави от журналист или от магистрат, но тази структура трябва да има реални права над политиците.

Бареков отчете вчерашния протест пред президентството като пълен успех. „Хиляди хора дойдоха, за да изразят ясно мнението си какъв да бъде дневния ред по национална сигурност а да се баламосваме със сирийски бежанци е отклонение от важните неща“, коментира Бареков. Според него основната точка в дневен ни ред сега е демографската катастрофа, обезлюдяването, бедността и корупцията на политическия елит. По информация отвътре, темата е била включена във вчерашното заседание от Лютви Местан и Росен Плевнелиев. Решението, обаче, което е било взето е крайно незадоволително, коментира Бареков. „Ние искахме операция Чисти ръце с участие на службите, но вместо това те са прехвърлили отговорността на ЕС и са приели премиерът Пламен Орешарски да запознае Съвета на министрите, после евентуално да се изработят критерии в общоевропейски мащаб. Ние сме проблем за Европа с нашата корупция и сега ще я молим за помощ“, коментира Бареков.

И още. В Смолян Николай Бареков изрази подкрепа за трупата на Родопския драматичен театър, която вече трети месец чака обещаните от правителството 60 хил. лева. Проблемите за актьорите започнаха преди три години, когато правителството на ГЕРБ реши да направи преструктуриране на културните институти. Тогава театърът в Смолян беше направен изнесена сцена към Пловдивския драматичен театър. В средата на 2013 г. обаче тя беше закрита, заради липса на пари.

След като актьорите надигнаха глас и пуснаха подписка, на 13 септември правителството излезе с проект на постановление, с което се отпускат на театъра 60 хил. лева. Сумата е за издръжка на трупата за последното тримесечие на годината. А за догодина те са предвидени с 240 хил. лева. До ден днешен обаче, постановлението продължава да стои на бюрото на премиера Пламен Орешарски без да бъде гласувано от кабинета.

Единствената институция, която проявява разбиране към актьорите и проблемът им е община Смолян, която е назначила 12 души от тях като технически сътрудници.

Според Бареков случай като този с Родопския драматичен театър, може да се разглежда като част от националната сигурност. Той обяви, че ще помогне на трупата. Като начало той предложи да съдейства на актьорите да бъде изиграно едно представление на софийска сцена, като протест.

Вирни се горе