"Атака" внесе законопроект за инкриминиране на насилието над лекари и учители

"Атака" внесе законопроект за инкриминиране на насилието над лекари и учители

“Атака” предлага посегателството над лекар или учител да се наказва като нападение над полицай, съобщи Дарик. Националистите са внесли в деловодството на парламента проектопромени в Наказателния кодекс, които предвиждат причиняването на средна телесна повреда на медицински специалист и персонал към Центровете за спешна медицинска помощ, както и на учител да се приравни с това над съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител, митнически служител и останалите длъжностни лица, които са под особена законова закрила.

В тези случаи кодексът предвижда между 5 и 15 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда, от 3 до 10 години – при средна телесна повреда, от една до пет години – при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до три години – при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето, посочва БТА.

На 25 май българското общество стана свидетел на поредното насилие над екип на “Спешна медицинска помощ”, припомнят в мотивите си от “Атака”. Те отбелязват, че в последните години случаите на посегателство над медицински лица, които оказват спешна, а често и животоспасяваща помощ, се увеличават. Освен над медицински лица, системен терор се осъществява и над учителите, се посочва в мотивите.

Случаите на побой и терор над медицинските специалисти при изпълнение на служебните им задължения доказват необходимостта от допълнение на Наказателния кодекс в раздел “Телесна повреда”.

Същото се налага и по отношение на учителите, които са обект на чести нападения, продиктувани от хулигански подбуди. Това изисква включването им в групата на професиите, за които се изисква засилена защита, обосновават се от “Атака”.

На 29 ноември 2011 г. парламентът гласува на първо четене проектопромени в НК, с които лекарите бяха включени в списъка с лица, които се ползват с особена защита от закона, но предишното Народно събрание не успя да приеме промените и на второ четене.

Вирни се горе