Андриян Петров: „Трите стълба на доброто възпитание са образование, култура и спорт”

Андриян Петров: „Трите стълба на доброто възпитание са образование, култура и спорт”

В Областна администрация Смолян се проведе среща, на която участваха заместник-областният управител Андриян Петров, Виолета Малева – координатор за областите Смолян, Пловдив и Пазарджик към Министерството на младежта и спорта, Теодора Щерева – инспектор по физическото възпитание и спорта към РИО-Смолян, Румяна Караманолeва и Даниела Керкелова, отговарящи за младежта и спорта в община Смолян, Величко Чолаков – бивш национален състезател и настоящ треньор по вдигане на тежести, представители на спортни клубове от общините в област Смолян, представители на неправителствени организации и спортни училища в региона. На срещата се разискваха теми, свързани със спортната дейност в областта, спортните клубове и затрудненията, пред които се изправят, както и възможностите за кандидатстване и усвояване на средства по програми. Заместник-областният управител Андриян Петров приветства участниците в срещата, като се обърна към експерта от Министерството на младежта и спорта Виолета Малева: „Вашето присъствие е доказателство за сериозното отношение на Министерството към нашия регион.” Петров отбеляза, че област Смолян може да се гордее с големи спортни постижения в областта на щангите, плуването, зимните спортове, волейбола, доказателство за които са постиженията на спортистите от региона в национален и световен мащаб. Той отбеляза, че през последните две години се изградиха редица спортни съоръжения в областта и изрази своята увереност, че този процес ще продължава и занапред, защото „трите стълба на доброто възпитание са образование, култура и спорт. Тези три стълба са основата за израстването на нашите деца и само чрез тяхното развитие можем да задържим младите хора както в региона, така и в страната.”

Виолета Малева също благодари на всички присъстващи и ги увери, че в нейно лице ще срещнат пълно съдействие за всяка добра идея и инициатива в областта на спорта. Инспекторът по физическо възпитание и спорт към РИО-Смолян Теодора Щерева използва случая да благодари на община Смолян и в частност на кмета Николай Мелемов за богатият спортен календар, наситен от целогодишни спортни мероприятия, който се оформи като трайна тенденция при неговото управление. Тя изтъкна, като проблем в област Смолян, че базите в много училища не са подходящи за спортна дейност, тъй като за физкултурни салони се използват неподходящи помещения, приспособявани за това.

Заместник-областният управител Андриян Петров отбеляза, че е много важно да бъде затворен цикъла със спортните бази, т.е. спортните съоръжения в региона да позволяват развитието както на местните спортни клубове, така и реализиране на спортни лагери от други български и чужди клубове. Той увери, че Областна администрация Смолян ще съдейства във всяко едно отношение за реализирането на всяка идея и инициатива, целящи развитието на спорта в областта.

Другите участници в срещата също споделиха своите затруднения, повечето от които бяха свързани с недостигът на финансови средства за поддържане на спортните бази на клубовете и финансовите затруднения при реализирането на тренировъчни програми. Във връзка с този проблем Виолета Малева, отбеляза, че през 2016 година има намерение да посети спортните клубове и бази в областите Смолян, Пловдив и Пазарджик, за да се запознае детайлно с проблемите на място. Така ще може да се прецени какви мерки да се предприемат, по какви програми може да бъде осигурено финансиране, за да се осъществява пълноценна спортна дейност. Тя гарантира, че такива срещи ще продължават да се състоят и за в бъдеще. „Аз искам да посетя лично всеки спортен клуб и база в областите, за които отговарям, защото проблемите не се решават по телефона”, отбеляза Малева.

Вирни се горе