24-годишен “Ягуар” преследва Дариткова

24-годишен “Ягуар” преследва Дариткова

Ягуар е накипрен заради сватбата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов

Този “Ягуар” само проблеми ми създава още от купуването му. Нищо особено не е, само името му е стряскащо. Автомобилът е на 24 г. и струва 1300 евро. Чудя се как някои го оцениха за над 200 хил. евро, обяснява депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова-Проданова, зам.-председател на комисията по здравеопазване,съобщи 24 часа.

Когато е подавала декларация за имотното си състояние, тя пропуснала да отбележи покупката на колата от съпруга й Никола Проданов. Така името й попадна в списъка от 167 политици и магистрати, за които Сметната палата обяви, че не са подали пълна и достоверна информация за имуществото си пред публичния регистър за 2011 г.

“Не съм я карала тази кола. Возих се веднъж – беше, когато съпругът ми я купи и искаше да ми я покаже”, разказва Дариткова. “Тогава се скарахме с Никола. Не я харесах и го помолих да я върне – още не беше регистрирана. Той обаче не ме послуша”, усмихва се тя.

Черният “Ягуар”, модел ХJ 40 Suveren, е произведен през 1988 г. Има 6 цилиндъра и е близо 4000 кубика.

“Харчи по 12 л на 100 км, въпреки че е тежка и мощна машина”, хвали я съпругът. Той се влюбил в марката, когато бил в Англия. Признава, че е търсил запазен и евтин Suveren в продължение на 5-6 г. В Пампорово се запознал с един германец от Кьолн, от дума на дума я спазарили.

“Разбрахме се при следващото му идване в Родопите да му я платя. Така стана моя”, обяснява Никола. Съжалява, че не е напомнил на съпругата си да впише ягуара в годишната си декларация.

“Почти не я виждам тази кола, кара се много рядко, затова съм пропуснала да я впиша в документа. Тя не става за район като Смолян”, уточнява депутатката.

За последно я видяла през лятото, когато съпругът й возел младоженци – тогавашния зам. областен на Смолян и настоящ депутат Недялко Славов и съпругата му. Славов стана народен представител през ноември на мястото на избрания за кмет на Смолян Николай Мелемов.

“Тази кола стана много известна, затова се заричам, докато съм жив, да не я продавам”, категоричен е съпругът. “Когато Даниела не я хареса щях да склоня и да не я регистрирам. Щях да я върна на германеца. Синът ни Борис обаче много я хареса, сега ще му я подаря с условието да не я продава”, обяснява Проданов.

Момчето е още ученик в езиковата гимназия и е на 17 г., няма шофьорска книжка. Проданов платил данъка на ягуара в общината на 2 вноски по 159 лв. и му сложил “щастлив” номер – СМ 00-07.

Всички коли на семейството тази зима са навън в снега, а в семейния гараж в къщата им в кв. Райково се кипри ягуарът, видя репортер на в. “24 часа”. Освен че е в гараж, английското возило е покрито и с брезент. “Така се пази автомобил”, намигва собственикът му.

В момента Дариткова шофира джип “Тойота”, на 4 г. Остава й да изплаща още година лизинг.

“Купих го от сестра ми – Нина, която го кара няколко месеца, и просто продължих нейния лизинг към вносителя на марката”, казва депутатката.

Сестра й е съпруга на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

“Нямаме кръвна връзка, не противоречим на закона за конфликт на интереси, а и двамата сме сред учредителите на ГЕРБ в различни избирателни райони – Смолян и Враца”, шегува се балдъзата.

Сестра й Нина, която като съпруга си е ветеринарен лекар, е общински съветник от ГЕРБ във Враца втори мандат.

Впрочем Дариткова е единствена от 4-мата, която е хуманен лекар. По стечение на обстоятелствата и съпругът й Никола Проданов е ветеринарен лекар, но е завършил доста преди Мирослав и Нина. Проданов обче зарязал отдавна ветеринарството.

“Никога не съм ползвала автомобил от парламента. От началото на мандата съм навъртяла 70 000 км с джипа”, обяснява Дариткова.

Заради по-голяма сигурност се решила да вземе тойотата. Откакто е депутат, пътува дълги разстояния от столицата към избирателния си район.

Преди 10-ина дни пътят край Пампорово не бил добре почистен, снежните коловози я изхвърлили от пътя и се счупила бронята на тойотата.

Преди джипа е имала “Форд Фиеста”, купуван също на лизинг, но вече изплатен. Иначе е шофьор от 7 януари 1993 г. Преди това депутатката, която има една от най-дългите пациентски листи като семеен лекар в Смолян с над 3000 души, е карала “Пежо 205” и “Опел Корса”.

“Първите две коли ми ги е купувал съпругът, но сега се оправям сама без негова помощ”, вметва тя.

“Аз шофирам, когато пътуваме двамата. Първо, защото съм по-спокоен и по-сигурен шофьор. Второ, защото ми става лошо, когато ме возят. Така че предпочитам аз да карам.

За мен колата е нещо полезно, възприемам я като средство, което помага в работата ми. Естет съм и я поддържам в добро техническо състояние, за да мога да си върша работата и да пестя време”, казва Дариткова. Тя ненавижда арогантните шофьори на пътя и смята себе си за толерантна. Случвало й се е да помага на шосето, а и на нея да помагат. Слага си сама вериги при сняг, извършвала е и дребни ремонти.

Съпругът й, който е по-възрастен от нея със 17 г., пък станал шофьор през 1967 г. Сменил 17 автомобила. Първият му бил “Лада 1500”, след това изредил половината соцмарки. Няколко години дори се придвижвал с полско фиатче, въпреки че е висок 185 см.

В края на 80-те години отишъл да работи 2 г. в Аахен, Германия, и се върнал в Смолян с първия си “Мерцедес 240 D”. По-късно е имал още коли от луксозната марка.Сега има “Хюндай Матрикс” с 3 цилиндъра и микробус.

Бащата на Проданов – Борис, е бил един от първите родопчани, докарал в Смолян камион. Използвал го за търговия и транспортни услуги. Година-две по-късно си докарал в Райково и лек автомобил. Освен коли семейството има и моторна шейна “Ямаха”. Тя е необходима на Никола да превозва провизии до кулата на връх Снежанка на 1926 м височина, където стопанисва чайна с 3-4 стаи за спане. Иначе трябва да ги качва на гръб или с лифта.

Той е един от първите смолянчани, отворили свое заведение в Пампорово след началото на демокрацията. Покрай чайната до тв кулата в курорта Нина и министър Найденов се научили да карат ски.

“Министърът кара, вече добре се оправя върху ските, ама в началото беше зле. И сега си личи, че е северняк”, оценява го Проданов.

Никола първи от семейството влиза в политиката. Беше 2 мандата общински съветник от коалиция “Заедно за Смолян”. Бил е и 2 пъти кандидат за кмет на родопската община, но неуспешно. През 2007 г. съдбата срещна семейната двойка и на ринга на изборите – Проданов беше независим кандидат за кмет, а Дариткова – кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

Въпреки че съпругата му е депутат от ГЕРБ, именно Проданов прави първата връзка на семейството със създателя на партията. Проданов доведе в Смолян българско овчарско куче, подарено му лично от Бойко Борисов. При едно от посещенията си в Смолян Генерала харесал изказване на Никола на среща с избиратели преди местните избори и му подарил кучето. То е женско и е поне 50 кг.Проданов върнал жеста с ръчно изработени чанове. Въпреки че е завършила с отличие Медицинския институт по педиатрия в Санкт Петербург и е взела стотици изпити, зам.-шефката на парламентараната комисия по здравеопазване е била скъсана на шофьорския курс на първия път.

“Това е единственият път, когато не съм вземала изпит от раз”, признава Дариткова. Тя е мажоритарно избран кандидат и притеснението на пациентите й беше, че ако гласуват за нея, ще я загубят като джипи. Дариткова обаче продължи да лекува, макар и в свободните си от депутатството дни, а за останалите нае втори лекар. Целта ми е промяна в здравеопазването към по-добро – и за медиците, и за пациентите, заявяваше Дариткова. Здравната реформа, за която искаше да хвърли усилията си обаче й донесе негативи. Тя получи доста удари и неприятности покрай затварянето и реформирането на общинските болници в Рудозем и Девин. Убедена е, че без реформа добро здравеопазване в страната няма да има, а негативите от промяната са необходимото зло. Лекарската й кариера започнала със заместване на колеги в отпуска до 1993 г. След това е в детско отделение и в “Бърза помощ” към МБАЛ в Смолян. Покрай работата в спешното се срещнали и със съпруга й.

“Извикаха ме на адрес да прегледам майка му. След това той започна да звъни редовно в “Бърза помощ”, за да отида у тях за преглед, изтъквайки здравословни причини”, разказва депутатката.

Вирни се горе