В Гърция се споразумяха за коалиционно правителство и избори

В Гърция се споразумяха за коалиционно правителство и избори

Двете големи гръцки политически партии – ПАСОК и Нова демокрация, се споразумяха за предсрочни избори на 19 февруари, съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. До изборите страната ще се управлява от коалиционно правителство, а премиерът социалист Георгиос Папандреу ще подаде оставка.

Късно снощи Папандреу и лидерът на основната опозиционна сила в страната – консервативната партия Нова демокрация – Андонис Самарас – се споразумяха за формиране на коалиционно правителство с нов министър-председател, което да приложи европейския спасителен план за Гърция.

Двамата ще се срещнат отново в понеделник, за да обсъдят кой да оглави бъдещия кабинет, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на президентството.

Самарас бе поставил избирането на нов премиер като предварително условие за формирането на коалиционно правителство.

Как се стигна до развръзката ЕС даде на Гърция 24 часа, за да обясни как ще създаде правителство на националното единство, което да въведе спасителния план. Папандреу и политическите му опоненти се борят да постигнат споразумение преди срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник, за да покажат, че Гърция се отнася сериозно към предприемането на стъпки за избягване на банкрута. От Брюксел неофициално отправиха предупреждение към Атина, че има риск страната да бъде изключена от еврозоната и ЕС.

Преди срещата с опозиционния лидер и президента гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че няма да оглави новото коалиционно правителство, за което преговаря с опозицията.

“Ясно е, че правителството ще предаде щафетата, но не на празното пространство – ще я предаде на ново правителство, ако се споразумеем за него, а аз се надявам, че това ще стане скоро. И като казвам скоро, имам предвид още днес, не утре”, се казва в изявлението на Папандреу.

По-рано стана ясно, че повечето гърци се обявяват за формиране на правителство на националното единство, предаде АФП, позовавайки се на проучвания на общественото мнение. 52% гърците се обявяват за единно правителство, което да изведе Гърция от дълговата криза. 36% същевременно подкрепят провеждането на предсрочни избори. Проучване на левия вестник „Етнос” сочи по-малък процент от 45% в полза на правителство на единството, срещу 42% в полза на предсрочните избори.

След гласуване на 5 ноември гръцкият премиер Георгиос Папандреу спечели вота на доверие в парламента и избегна предсрочните избори, за които настояваше опозицията. Подобен сценарий според експерти щеше да торпилира европейския финансов спасителен план и да влоши допълнително икономическата криза в еврозоната. Социалистическото правителство на Папандреу спечели вота на доверие, като всичките му 153 депутати в 300-членния парламент подкрепиха кабинета, но управлението му като премиер изглежда наближава края си, отбеляза тогава Ройтерс.

Вирни се горе