Натискът над Гърция се засилва

Натискът над Гърция се засилва

Референдумът в Гърция може да се състои на 4 декември. Това заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу след срещата с канцлера на Германия Ангела Мерекел, френския президент Никола Саркози и шефа на МВФ Кристин Лагард.

Помощта за Атина обаче ще бъде замразена дотогава.

Гръцкият премиер беше привикан на спешна среща с представители на ЕС и МВФ в Кан в навечерието на срещата на върха на Г-20. Повод за нея бе изненадващото решение на гръцкото правителство да насрочи референдум за приемането на европейския план за финансова помощ на стойност 130 милиарда евро.

След заседанието Папандреу заяви, че Гърция иска да е в Еврозоната, отговаряйки на нападките на френския премиер Франсоа Фийон, че Атина може да напусне Еврозоната, ако продължава с необмислените си изказвания за спасителния план и референдума.

От своя страна Саркози и Меркел съобщиха, че Гърция няма да получи повече финансова помощ, докато не преодолее съмненията си по отношение на членство в Еврозоната.

Гръцките ни приятели трябва да решат дали искат да продължат пътешествието с нас, или не, заяви френският президент. По думите му Атина първо трябва да разсее собствените си съмнения относно изпълняването на обязаностите си към Еврозоната в качеството си на неин член и едва тогава ще може да разчита на допълнителна финансова помощ.

На същата пресконференция германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че Германия иска стабилизирането на Еврозоната да продължи заедно с Гърция като неин член, но стабилизирането на еврото е много по-важно от спасяването на Гърция. Саркози добави, че ако Гърция проведе референдума, анонсиран по-рано от Папандреу, всенародното допитване трябва да бъде не по отношение на финансовия пакет, отпуснат в помощ на Гърция, а по въпроса дали страната иска да остане в Еврозоната или да я напусне.

Междувременно Кристин Лагард призова Европа да се придържа към спасителния план за Гърция, въпреки плановете на Атина да проведе референдум за спасителните мерки. Според нея най-важното сега е европейските партньори да поемат курс към изпълнение на споразумението, съгласувано на 27-ми октомври за мерките за спасяване на Гърция.

Ръководителите от Г-20 се събраха в Кан, за да обсъдят антикризисните мерки на ЕС и ще приемат план за действие против забавянето на световната икономика.

Вирни се горе