Хора от цял свят бягат от Либия по вода и въздух

Хора от цял свят бягат от Либия по вода и въздух

И Съединените американски щати започват да евакуират от днес своите граждани от размирна Либия. В Триполи пристигна ферибот, който ще откара желаещите до Малта.

Към Либия са се отправили и няколко кораба под гръцки флаг. Те ще изведат от страната не само гръцки и европейски поданици, но и китайски граждани. Най-малко 15 хиляди китайци работят в Джамахирията и очакват да бъдат изведени от страната.

С кораби евакуират своите граждани и Турция и Италия. Други страни като Португалия, Холандия и Япония използват за евакуацията военни самолети. Правителствата на Германия, Босна и Сърбия наеха чартърни полети.

Самолетът на Авиоотряд 28 все още не е пристигнал в София, тъй като в 8.30 часа той все още не бе излетял от Триполи. Причината – съмнителен багаж. Очакваше се това да се случи в 7.00 часа.

На борда му има само един българин. Останалите пътници са 70 граждани на Хърватия, Сърбия, Македония и 10 китайци.

Проблем обаче има за българските граждани, които са далече от летището в Триполи. На тях най-вероятно ще са им необходими 2-3 дни, за да се придвижат, въпреки че външният министър Николай Младенов призова да не се предприемат големи преходи.

Припомняме, че в 4.00 часа кацна другият самолет, на борда на който имаше 110 българи и шестима румънци.

Пристигналите изразиха разнолики мнения по повод на ситуацията в Либия. Те обаче заявиха, че не знаят за останали българи на летището в Триполи – дори хора без паспости са успели да се качат.

Вирни се горе