Египет е свободен – скандира площад "Тахрир"

Египет е свободен – скандира площад "Тахрир"

Скандирания “Египет е свободен” огласят централния площад “Тахрир”, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици хиляди египтяни танцуват, плачат и се молят за по-добър живот слид оттеглянето на Хосни Мубарак от власт и края на продължилото три десетилетия авторитарно управление.

Изпаднали в екстаз хора подхвърляха войници във въздуха, а цели семейства се снимаха пред танковете по улиците, наводнени от жители на 18-милионната столица, излезли да празнуват победата.

“На 21 години съм и за първи път в живота си се чувствам свободен”, заяви Абдул-Рахман Айяш, роден осем години след идването на Мубарак на власт. “Това е най-щастливият ден в живота ми”, каза Али Таяб и не забрави да почете паметта на убитите при сблъсъците с полицията и привържениците на Мубарак.

Пред президентския дворец в Кайро хиляди вдигаха ръце със знака на победата и скандираха: “Бог е велик!”

“Египет е свободен” – крещеше Махмуд Елета, организатор на протестите. “Това е очакваният край за всеки диктатор”.

Държавната телевизия, която до вчера бе бастион на режима, започна късно снощи да излъчва кадри на всенародното празненство, след като през целия ден се опитваше да убеди зрителите, че протестиращите са ограничена група хора, посочва Ройтерс.

Един от телевизионните водещи обяви, че сега вече египтяните дишат свободно.

След 18 дни на масови протести 82-годишният Хосни Мубарак предаде властта на военните и замина със семейството си в курорта на Червено море Шарм ел шейх.

По време на безредиците в страната загинаха най-малко 300 души, а над 5000 са ранени.

Светът приветства оттеглянето на Мубарак

Светът реагира положително на новината за оставката на Мубарак.

Повечето световни лидери приветстваха решението на дългогодишния авторитарен президент, като не пропуснаха да призоват и за мирен преход към демократично управление в страната, която от години действа като стабилизиращ фактор в размирния Близък изток.

„Хората се произнесоха и Мубарак чу гласовете им”, заяви американският президент Барак Обама на извънредна пресконференция в Белия дом.

„През последните няколко дни народът на Египет почувства, че мнението му има значение”, коментира американският президент.

„Вие виждате как историята се случва пред вас”.

Обама предупреди, че оттеглянето на Мубарак не е край на прехода към демокрация в Египет, а едва началото на процеса.

Белият дом призова новите власти на Египет да уважат съществуващите мирни споразумения с Израел след оставката на дългогодишния лидер Хосни Мубарак.

„Важно е следващото правителство на Египет да признае споразуменията, подписани с правителството на Израел”, коментира говорителят на администрацията на американския президент Барак Обама Робърт Гибс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за „прозрачен, организиран и мирен преход” в Египет след оставката на президента Хосни Мубарак на фона на масови протести.

„Уважавам навярно трудното решение на Мубарак, взето в името на интереса на египетския народ”, коментира генералният секретар.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разчита, че египетските власти ще могат да гарантират нормалното функциониране на държавните институции, както и че опозиционните сили ще проявят готовност за стабилизиране на ситуацията.

„Приемаме последните новини от Египет като резултат от процесите, протичащи между основните политически сили. Това е свидетелство, че действащите власти подхождат отговорно и се опитват да способстват за постигането на национално съгласие”, коментира Лавров.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е оптимист, че смяната на властта в Египет няма да дестабилизира Близкия изток.

„Уверен съм, че Египет ще бъде продължи да бъде сила за стабилност и сигурност”, коментира Расмусен след като египетската армия пое контрола над страната след решението на президента Хосни Мубарак да подаде оставка.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че с оттеглянето си Мубарак „създава възможност за провеждането на по-бързи и по-широки реформи”.

„Бъдещето на Египет вече е в ръцете на египетския народ”, допълни тя.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Египет трябва да се насочи към изграждането на цивилно демократично управление след оставката на Хосни Мубарак.

Камерън посочи, че за Египет е настъпил „скъпоценен момент и възможност за формиране на правителство, което може да обедини цялата държава”.

“Франция приветства оставката на Хосни Мубарак от президентския пост в Египет”, заяви президентът Никола Саркози.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства решението на египетския президент Хосни Мубарак да подаде оставка. Тя определи тази стъпка като „историческа промяна”.

Вирни се горе