Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация.

Самонадеяността на младите хора предизвиква нов взрив на ХИВ епидемията на Запад, коментира ООН.

Страни като САЩ, Великобритания и Германия са засегнати поради поведението на младите, особено мъжете, и разпространението на ХИВ в страните от Източна Европа и Централна Азия.

Програмата на ООН за борба с болестта (UNAIDS) съобщи за спад в глобалното разпространение на ХИВ. Процентът на заразяване сред младите хора обаче е

три пъти по-висок от този преди едно десетилетие

Общо в САЩ миналата година са се заразили 54 хил. души и 3900 в Германия. В Източна Европа и Централна Азия, болестта се разпространява сериозно и чрез венозните наркотици.

Общо 90% от новите инфекции през последните години са в Русия и Украйна. Общо по света са регистрирани 2,6 млн. нови инфекции миналата година, спрямо 3,3 млн . на върха на СПИН епидемията през 1999.

Последните изчисления на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата на ООН за борба срещу СПИН (UNAIDS), показва, че общият брой на официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица у нас към 25 ноември 2010 година е 1252.

Реалният брой на заразените хора обаче е около 4000

Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта – между 5 и 10 години.

По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани. От началото на годината у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ инфекция срещу 153 за същия период на миналата година.

От новорегистрираните случаи през тази година 119 са мъже и 24 са жени. Над 65% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през 2010 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

От началото на 2010 г. в КАБКИС са се изследвали общо 41 730 лица.

Мотото на тазгодишната национална анти-СПИН кампания е: “Презерватирай се”

Тя се организира за седма поредна година по инициатива на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването и Коалиция “АНТИСПИН”.

Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Според статистиката половината от младите хора у нас започват сексуалния си живот на 16-17 години. Приблизително 40% от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

Вирни се горе