Болкоуспокояващото лекарство "Нурофен плюс" е изтеглено от британските аптеки

Болкоуспокояващото лекарство "Нурофен плюс" е изтеглено от британските аптеки

Като причина компанията производител посочва откритите в няколко опаковки “Нурофен плюс” медикаменти за лечение на шизофрения.

Британският производител на болкоуспокояващото лекарство “Нурофен плюс” реши вчера да го изтегли от продажба в страната, след като в някои опаковки бяха открити психотропни и антиепилептични средства, съобщава Франс прес.

“Нурофен плюс” е изваден от обръщение", заяви снощи в комюнике Reckitt Benckiser. Компанията отправи молба към потребителите да върнат опаковките с това лекарство в най-близките аптеки “във връзка с откритите в пет кутии други медикаменти”.

“Подозираме саботаж и работим съвместно с полицията, предприела разследване, за да открие виновника или виновниците”, добавя британската фирма.

Според нея, няма опасност за здравето на гражданите, тъй като производството на “Нурофен плюс” вече е спряно, както и доставката му в складовете.

По данни на Reckitt Benckiser, в британските домакинства има близо 250 хиляди опаковки “Нурофен плюс”. Четири подозрителни кутии са открити в Лондон и столичната полиция вече потвърди, че разследва случая, посочва АФП.

Властите не изключват различни таблетки да са сложени в 17 хил. опаковки “Нурофен плюс”.

Британските санитарни власти откриха в няколко кутии Серокел Екс Ел – препарат, използван при шизофрения, натрапчиви състояния и биполярна депресия. Според Reckitt Benckiser, двама души са взели вече по грешка това лекарство, но се чувстват добре.

Експерти вече установиха, че лекарството е сменено извън фармацевтичните заводи. Днес Би Би Си съобщи, че може би са действали защитници на правата на животните, които настояват фармацевтичните компании да спрат използването на животни за изпитания на нови лекарства.

Вирни се горе