Американците спестяват повече и харчат по-малко

  Американците спестяват повече и харчат по-малко

Дори джинсите на цена от $20 не водят американците в магазините.

Нервни за работата си и за икономиката, която не се подобрява, купувачите са похарчили в най-добрия случай малко повече през този август спрямо предходния, според данни, публикувани от MasterCards SpendingPulse.

Данните потвърждават, че купувачите на дребно ще бъдат разочаровани тази година от тазгодишния уилищен сезон.

Добрата новина е за купувачите: Тези, които се надяват цените да паднат и отлагат харченето си, може да бъдат късметлии ако магазините увеличат отстъпките, за да се отърват от есенните стоки.

Данните на SpendingPulses показват, че купувачите са похарчили повече за детски дрехи и потребителска електроника, отколкото миналия август. Но те са се отдръпнали от други стоки, включително дамска и мъжка мода и луксозни стоки. Всъщност харченето през август за дреболии остава там, където е било пет години назад.

Дрехите за жени бяха ударени особено силно, като приходите са се свили до около $300 милиона – почти същите като през 2004 и 2005 г.

Онлайн продажбите са нагоре за 13-ти пореден месец, като внасят малко светлина. Те нараснаха със 7.2% спрямо година по-рано, когато бяха нагоре с 1.5%.

Всички данни са измерени спрямо харченето към 1 август, което обхваща минала неделя и първите четири седмици на август 2009 г.

Горещото време в по-голямата част на страната отслаби апетита на купувачите за покупка на есенни дрехи. Но купувачите също така не бяха склонни да купуват джинси и и други стоки, които могат да носят в момента.

Анализатори отбелязват, че има големи отстъпки на джинси спрямо юли, върху които трябва да се обърне по-голямо внимание.

Те са убедени, че в момента виждаме промени в държанието на потребителите, които ще продължат доста дълго време.

Купувачите имат нужда да бъдат много убедени и възхитени преди да платят за нещо, добавят анализаторите.

Изглежда, че много от децата ще се върнат на училище с техните стари компютри например. Intel Corp. намали прогнозата си за третото тримесечие на тази година през миналата седмица, като каза, че търсенето на компютри е било по-слабо от очакванията. Hewlett-Packard Co. и Dell Inc.също развяха червени знамена относно по принцип силния сезон за продажбите.

През септември се очаква магазините да срещнат още трудности спрямо потребителското харчене, което започна да нараства в сравнение с нарастване на харченето, което започна през септември 2009 г.

Данните за август продължават тренда, който започна през април, след като продажбите нараснаха.

Но от друга страна нараства уплахата на купувачите за отчетите, които показват, че възстановяването на икономиката се забавя.

Частно месечно проучване на Conference Board, публикувано във вторник, показва, че купувачите се чувстват малко по-оптимистично през август спрямо юли, но не и спрямо година по-рано. И няма причина те да почнат да се чувстват по-добре скоро.

Продажбите на жилища се сринаха, а потребителите спестяват повече и харчат по-малко, като равнището на безработицата остава почти 10%.

По-пълна картина на това как се справят купувачите на дребно през август ще излезе в четвъртък, когато вериги като Macys Inc. и Target Corp. отчитат техните приходи в магазините, отворени през миналата година. Данните се смятат за ключов индикатор, защото не включват ефекта от експанзията и магазините за дрехи.

Очаква се нарастване на индикатора с 3%, като той падна с 2% преди година.

Вирни се горе