Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

За първи път Световният ден за борба срещу СПИН се отбелязва от 1 декември 1988 година.

Регионалната здравна инспекция, Български младежки червен кръст и Обединен детски комплекс – Смолян отново заедно организират отбелязването на 1 декември, Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. „Стена на антиСПИН посланията” ще очаква призивите на младежите от 20 училища на област Смолян за безрисково сексуално поведение, употреба на презервативи и толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ. От активистите на БМЧК учениците в Смолян ще получат информационни материали с актуалното мотото „Презерватирай се!”, както и традиционните червени ленти, символ на световното антиСПИН движение, подготвени от членовете на клуб „АнтиСПИН – АнтиДрога” към Обединения детски комплекс. Децата от клуба ще насочат вниманието на своите връстници към страшната инфекция и чрез специално изготвени презентации във фоайетата на ІV ОУ „Стою Шишков” – гр. Смолян и на ОДК, съобщиха от здравната инспекция. РЗИ обявява също акция за АНОНИМНО И БЕЗПЛАТНО изследване за ХИВ/СПИН с фокус върху младите хора на града – ученици и студенти. ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕКЕМВРИ ВСЕКИ, ЖЕЛАЕЩ ДА УСТАНОВИ СВОЯ ХИВ-СТАТУС МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА В ЛАБОРАТОРИЯТА НА РЗИ ОТ 9:00 ДО 16:00 ЧАСА.

В България са регистрирани общо 1438 ХИВ-позитивни лица към 13 ноември 2011 г., по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН на МЗ. Броят на новорегистрираните носители на вируса от началото на 2011 г. е 166 лица. Разпределението по пол сред сочи 135 мъже и 31 жени, т.е. броят на мъжете е почти 4 пъти по-голям от броя на жените. Анализът на данните по възраст показва, че се инфектират лица в много широки възрастови граници – между 17 и 80 години. За сравнение, долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години Тази година за първи път има тенденция за намаляване на броя на новоинфектираните млади хора до 29 години – 38% (или 63 лица) от новорегистрираните с ХИВ през тази година са на възраст между 17-29 години, докато през 2010 г. хората от същата възрастова група са били 55% от новоустановените лица. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица във възрастовата група 30-49 години. През отчетния период са регистрирани и 6 бременни жени, носителки на вируса, и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. Изключително важно е всички бременни жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността, за да се установи техният статус. Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. Такава навременна и качествена профилактика помага след раждането детето да остане здраво в над 98% от случаите. Според пътя на предаване на инфекцията, и през тази година се очертават две особено уязвими групи – приблизително 34 % (56 лица) от новорегистрираните през 2011 г. са инжекционно употребяващи наркотици и 26 % (43 лица) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Докато при лицата, които употребяват инжекционно наркотици няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6 % на броя на новорегистрираните лица. Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации, под-получатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Най-много случаи на ХИВ-позитивни лица за 2011 г. са регистрирани в София – град – 72 лица и регионите на Пловдив- 27 лица; Варна – 12 лица и Пазарджик – 11 лица.

Съвременната антиретровирусна терапия е достъпна за всички, които се нуждаят от лечение и се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна и Плевен. Към 31 октомври 2011 г. броят на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които се наблюдават, е общо 705, от тях 432 лица получават антиретровирусна терапия. Данните показват, че 70% от новорегистрираните през последните 5 години се регистрират в секторите за лечение в първите 3 месеца след установяването на ХИВ-статуса. Като сериозно постижение на прилагането на антиретровирусна терапия може да се посочи удължаването на живота на пациентите. Близо 70% от започналите терапия преди 10 години продължават и днес своето лечение. Благодарение на терапията се наблюдава подобряване на имунния статус на пациентите, което е предпоставка за подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ, както и вторична превенция на предаването на вируса.

Вирни се горе