Кредитите по-изгодни от днес

Кредитите по-изгодни от днес

От днес теглим кредити по новите правила. Според промените в Закона за потребителския кредит, които влизат в сила на 23 юли, годишният процент на разходите – ГПР (лихви плюс такси), по заемите вече има таван. Той няма да може да надхвърля 50% към днешна дата, или пет пъти законната лихва, която се начислява при просрочия на задълженията, пише “Монитор”. Тя от своя страна е равна на основния лихвен процент, определян от БНБ, плюс 10%. Таванът засяга основно бързите кредити и най-вече тези под 400 лв., където ГПР е доста по-висок.

В тази връзка вчера от новата асоциация, създадена от част от фирмите за бързи кредити, съобщиха, че от днес потребителите ще трябва да сключват допълнителни договори за застраховки, да предоставят като обезпечение гаранции и поръчители с добри доходи, както и да заплащат цената на услуги, които досега са били включвани в ГПР по бързите кредити.

Пак от днес всички сключени потребителски и ипотечни кредити ще се погасяват предсрочно без такса. За ипотеките безплатното погасяване важи след първата година, а преди това таксата не може да е над 1%. Това условие важи и за старите ипотеки.

По отношение на лихвата по банковите заеми – тя ще се изчислява по нова методика. Това е т.нар. референтна лихва, която ще се базира на някой от пазарните индекси – “Либор”, “Юрибор”, “Софибор” и/или индикатори на БНБ и/или на Националния статистически институт, или комбинация от тях.

Банките вече няма да могат да събират и такси за усвояването и управлението на кредита. Разглеждането на документите за заем обаче може да струва пари.

Вирни се горе