Златоград става СПА перлата на Родопите

Златоград става СПА перлата на Родопите

Възможностите за развитието на градовете от област Смолян като туристически дестинации бяха представени днес на обществена дискусия, организирана от вестник “Стандарт” в рамките на националната кампания “Чудесата на България 2012”, в заседателната зала на общинска администрация Смолян.

Гости на събитието бяха заместник-министър председателят и министър на финансите г-н Симеон Дянков, инж. Стефан Стайков-областен управител на област Смолян, кметовете на общини от област Смолян, представители на министерствата на икономиката и туризма, на регионалното развитие и културата, представители на хотелиери, туроператори, историци, археолози, неправителствени организации. На дискусията г-н Мирослав Янчев представи възможностите за оползотворяване на термоминералното находище, открито в недрата на община Златоград, чрез реализацията на проектно предложение за изграждане на геотермална отоплителна система в гр. Златоград.

С решение УС на ПУДООС ще се реализира първия подобект „Водовземно съоръжение и конструкция на надземната част на геотермален водоизточник”. Безвъзмездната помощ, която е отпусната на община Златоград за изграждане на проучвателен сондаж с дълбочина 860м /водовземно съоръжение/ и надземната конструкция на геотермален водоизточник в с. Ерма река е в размер на 3 990 323,93лв. Кмета Янчев използва възможността и представи накратко дългосрочната концепция на местната власт за управление и стопанисване на термоминералното находище в с. Ерма река.

Също така сподели и реалните възможности, които могат да бъдат използвани като потенциал за разрастване на туризма в Златоград в областта на балнеология и предоставяне на целогодишни СПА услуги, спортен и терапевтичен туризъм.

Удобните транспортни връзки и близостта с големите курортни комплекси – Беломорието и Пампорово е предпоставка за увеличаване на туристопотока и подобряване на инвестиционния климат в общината и региона. Благодарение на доброто сътрудничество между местната власт и местния бизнес, местна власт и правителство, културно-историческият туризъм в община Златоград има възход. Отбелязва се успех от умелото използване на наличните природни и културно-исторически ресурси. С това ефективно сътрудничество ще се развие балнеологията и балнео туризма в Златоград, и града ни ще се превърне в СПА перлата на Родопите.

Вирни се горе