Златоград работи по новата си визия

  Златоград  работи по новата си визия

Официалното стартиране на нов проект в Златоград бе обявено на стартова пресконференция, с участието на кмета на Община Златоград – Мирослав Янчев, заместник областния управител Емил Хумчев и замeстник-кмета – Елмира Угорлиева. Проектът носи името „Ефективна местна политика чрез въвеждане на механизми за мониторинг и контрол и участие на заинтересованите общности”, осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Амбицията на проекта е да се поставят основите на новия Общински план за развитие на Община Златоград за следващия планов период 2014-2020. Чрез активно участие на няколко фокус-групи се предвижда да бъдат отчетени новите обществени очаквания на бизнеса, младите хора, местната и държавна власт, здравните и образователни институции, читалищата и гражданските сдружения, при разработката на новите програмни документи. Очаква се изготвянето и изпълнението на тези общински планови документи да се осъществяват в условия на прозрачност и ефективност. Проектът се стреми не само да разработи динамичен и актуален Общински план за развитие, но и да стимулира гражданите да участват активно със своите предложения, забележки, критики и коментари към процеса на планиране на новото развитие на общината, както и да споделят ролята си при осъществяване на мониторинг, контрол и оценка на изпълнението на конкретните политики. Гражданското участие в мониторинга и контрола на изпълнението на местните политики, е модел на добра практика, успешно прилаган в други български общини. За тази цел, като резултат от проектните дейности ще бъде създадена нова структура „Граждански съвет”, чиято дейност и начин на взаимодействие с местната власт ще бъдат регламентирани от Общинския съвет.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени, с активното участие на гражданите, следните стратегически документи: Общински план за развитие за периода 2014-2020 г.; Стратегия за развитието на младежта и спорта в Община Златоград; Програма за насърчаване на Възобновяемите енергийни източници; Програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост в Община Златоград и Публично-частно партньорство.

Те ще са основани на анализ на състоянието и тенденциите в развитието на Златоград, както и на досегашния Общински пран за развитие 2007-2013. Всички тези документи ще определят и бъдещите мерки и дейности в приоритетни за Община Златоград сфери. Като ефект се очаква подобряване на координацията, прозрачността и ефективността при изпълнението на политиките на местно ниво. Проектът предвижда още обществено консултиране на политики, провеждане на съпътстващи обучения и дейности за информиране и публичност. Изпълнението на всички дейности ще се осъществи до 30 юни 2014 г.

Вирни се горе