Златоград подготвя честване на 125 години предучилищно образование и 50 години юбилей на ЦДГ "Снежанка"

Златоград подготвя честване на 125 години предучилищно образование и 50 години юбилей на ЦДГ "Снежанка"

Тази година Златоград стартира отбелязването на 125 години предучилищно образование на своя територия. Започнало още в далечната 1892-1893 година, с отварянето на врати на първата забавачница в Област Смолян, предучилищното образование и възпитание в нашия град се превръща в значима дейност за целия ни регион, като още в XIX век прави Златоград център на просветното дело в Родопите. Под ръководството на училищния инспекторат на Българската Екзархия и с подкрепата на предприемчиви и родолюбиви българи, в гр. Златоград, още в края на ХІХ век е организирана, първата в региона на Родопите, забавачница за предучилищна подготовка за деца.

Историческите справки сочат че „…на 23.02.1893 година в Даръдере (днешен Златоград) се открива първата забавачка към училището. В графа „Особени забелязвания“ е вписан текст „Забавачите всичко са 37, в това число 14 момичета и 23 момчета…“. Учителите са Георги Николов и Яков Змейкович. Основен източник на сведения за предучилищна подготовка на пет и шестгодишни деца в забавачница, са писмени документи в архива на училищния отдел на Българската Екзархия със седалище в гр. Одрин. В това число са писма, сведения, рапорти и други документи, съставяни от главни учители на Екзархийски български училища, архиерейски наместници, от просветни и духовни дейци в гр. Златоград през последното десетилетие на XIX век.

Тази година се отбелязват и 50 години юбилей на златоградската целодневна детска градина „Снежанка”.

Ние, наследниците на златоградските просветители, с гордост пазим и развиваме традициите на предучилищното образование и възпитание, oкрилени от мисълта за бъдещето и с отговорността на тези, призвани да възпитават и обучават. Като значима дата в цялата област, 125 години предучилищно образование в Златоград и 50 години юбилей на ЦДГ „Снежанка” се организират под егидата на кмета на Община Златоград – господин Мирослав Янчев и областния управител на Област Смолян – господин Недялко Славов.

Вирни се горе