Жители на родопско село излязоха на протест срещу приют за кучета

Жители на родопско село излязоха на протест срещу приют за кучета

Жителите на рудоземското село Елховец, отново излизат на протест срещу приюта за кучета, който се намира в тяхно населено място. Това съобщи Венцислав Енев, представител на протестиращите.

За разлика от началото на месеца, когато те изразиха недоволството си пред Областната управа, днес те ще протестират пред сградата на Община Рудозем. Началото на протестните действия са насрочени за 11:30 часа, като не е изключено да блокират и главния път в рамките на миньорския град.

Исканията им остават същите, да се премахне приюта за кучета, който се намира в рамките на селото им. „Вече седма година чакаме да се разреши проблема, но това не се случва.

Търпението на всички ни се изчерпа. От отговорите, които получаваме от държавните институции, става ясно че единствено Община Рудозем има правомощия да разреши проблема, тъй като е от тяхната компетенция“, коментира Енев.

Той бе категоричен, че ще продължат с протестите си, докато не бъдат чути и не се вземат нужните мерки. „Научих от хората, че ще има протест, никой не е уведомил община Рудозем.

Въпреки това съм готов, ако имат желание да се срещнем. След, като чуя исканията им, едва тогава ще коментирам“, заяви кметът на Община Рудозем Румен Пехливанов. „Областна администрация няма общо с решенията за приюта, тъй като становището от Регионална дирекция „Национален строителен контрол”, е че спрямо категорията на приюта в Елховец компетентни се явяват единствено община Рудозем и главният архитект към общината“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов.

Той посочи още, че чисто управленски кметовете на общините са изправени пред голям проблем със справянето с бездомните кучета, и подобни приюти се явяват по-скоро в помощ, отколкото в пречка, но всичко по тяхното изграждане и функциониране трябва да бъде съобразно законовите рамки.

Проблемите на жителите на Елховец започват, след като през 2011 г. английско семейство купуват бивша селскостопанска постройка и гатер в рамките на Елховец, където продължават да отглеждат стотици четириноги и до днес.

Хората от квартала на селото, който се намира срещу кучкарника „вдигнали ръце” от миризмите и не спиращият кучешки лай. Според тях, той е напълно незаконен и трябва да се вземат сериозни мерки. Според областният управител Славов, в момента статутът на въпросния кучкарник е „Животновъден обект“, като в момента се правят постъпки да се обособи в приют.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/zhiteli-na-rodopsko-selo-otnovo-na-protes t- zaradi-kucheshki-priiut-2110317

Вирни се горе