Зелени контейнери за растителни отпадъци въвежда община Смолян

Зелени контейнери за растителни отпадъци въвежда община Смолян

Oбщина Смолян първа в страната въвежда съдове за разделно събиране на биоразградими отпадъци от растителност. Това обяви кметът на община Смолян Дора Янкова. Контейнерите ще бъдат разположени до месец в различни части на града, като най-много ще са те в „Каптажа”, „Станевска махала”, „Средок”, крайните части на Устово и Райково, за да може да се обхванат районите с обработваеми земи в града, тъй като те формират най-много отпадъци от растения. Съдовете ще се събират по график, като в тях гражданите ще могат да хвърлят клони, окосена трева, стебла и шума, които след това ще се изсипват в специална мелачна машина. Получената маса ще се компостира в няколко ями. Получената след това биотор ще се използва за наторяване и обогатяване на зелените площи и в градинките в Смолян, а при желание ще се предоставя и на граждани. Съдовете ще са зелени на цвят и ще са достатъчно широки. По този начин ще спре порочната практика пролет и есен около кошовете в общината да е пълно с растителни отпадъци, както и запълването на бобрите за битова смет.

Янкова отбеляза, че община Смолян е модел за страната в областта на сметосъбирането и разделното събиране на отпадъци. Освен добрата система за събиране на боклуците от града, цялата община е обхваната от система за разделно събиране на хартия, стъкло, метали и пластмаса. Отделно се събират батерии, акумулатори, смазочни масла, излязло от употреба електро и битово обзавеждане. По този начин се удължава експлоатацията на депото за отпадъци, щади се природата и енергията, тъй като рециклирани, отпадъците дават нова суровина за пазара. Общината е сред отличниците в страната по разделно събиране на отпадъци. Поради тази причина в следващите дни в три смолянски училища- 7-мо, 2-ро и 4-то, както и в село Момчиловци ще премине специален зелен, екоавтобус, в който на 3Д екрани на подрастващите ще се представят образователни екологични филми. На училищата ще се раздадат и рекламни материали за разделно събиране на отпадъците. Автобусът се осигурява от „Екопак”.

„Всичките добри политики в областта на сметосъбирането са гаранция, че Смолян никога няма да има проблеми с боклуците или пък да има площадка с хиляди бали”, коментира Янкова.

Вирни се горе