Защо община Златоград вече не вдига данъците

 Защо община Златоград вече не вдига данъците

През 2001 г. Златоград е сред най-задлъжнелите общини в страната, дължи над 2 млн. лв. Харчи голямо количество енергия за отопление и вода на обществени сгради, има сериозно замърсяване на въздуха – плътният смог над града рядко изчезва през зимата заради отоплението на дърва и въглища, което е масова практика в района.

В тази тежка ситуация, кметския пост през 2007 г. поема Мирослав Янчев. Той решава да заложи на дългосрочен план за енергийна ефективност, който подготвя съвместно с експерти. Надява се с това да овладее тежкото положение в Златоград. Намаляването на вредните емисии във въздух, прилагането на т.нар. зелено строителство и стимулиране на на жителите да използват по-щадящи горива за отопление, е политиката, която общината му прилага последователно вече трети мандат.

С днешна дата Янчев твърди, че всички усилия, енергия и трудности са си заслужавали. А фактите доказват думите му: През последните години общината не е вдигала данъците и е покривала разходите си благодарение на излишък в бюджета от спестените средства за ток и отопление. А въздухът е осезаемо по-чист. Как успява да извърви този дълъг път община Златоград за 10 години разказва кметът Янчев за “Дневник”.

На територията на общината са санирани вече почти всички сгради – не само общински публични, но и държавни публични, и частни. В това число са и всички училища и детски градини – над 12. Освен устойчивото потребление на енергия, за Янчев е важно и това, че се подобрява средата и облика на града, жилищата стават по-уютни и приятни за живеене, а публичните сгради – по-добра среда за работа. Във всички сгради залагат на енергийно ефективни мерки – смяна на дограма, изолации, хидроизолации на покриви. В голяма част сменят и отоплителните системи, в три големи сгради са на пелети, от което намаляват още повече вредните емисии.

От 47 многофамилни жилищни сгради в Златоград, седем – с над 36 самостоятелни жилища, вече са обновени, а през тази година още девет ще бъдат санирани.

“Всички наши действия са насочени към намаляване не разходите – по издръжка за гориво и електроенергия. Но отделно подобряваме облика и вида на сградата и на самия град и населено място. Намаляваме и вредните емисии, защото санираме сгради, които бълваха големи количества вредни емисии. Така постигаме троен и четворен ефект,” разказва кметът.

С реализираните енергийно ефективни мерки е постигната икономия на средства в приблизителен размер на 6 613 лв. годишно, равняващо се на 61 115 КWh спестена енергия и 18 тона СО2 по малко в атмосферата.

Смесват различни видове финансиране – национално, общинско, фондове. Част от средствата за ремонти и реновиране на детски градини и училища поемат например посолствата на Япония и САЩ. Други се случват по норвежката програма или с частично финансиране.

Ремонтират общинската болница. Както и административната сграда на общината, която е най-голямата и енергийно неефективна сграда в Златоград. Ефектът се усеща още на първата седмица, спомня си кметът. В момента разходите за ток и отопление в нея са намалели с 50 %.

Улици на LED-осветление

Преди година местната власт сменя изцяло старите улични лампи в града с по-икономично LED-осветление и това е голям успех заради “огромните икономии” за инвестиция, която се възстановява за три години. В момента лампите работят по цяла нощ и до момента все още не са ремонтирани. “Мога да обобщя тази иновация за града като "малко средства-големи икономии,” казва Янчев.

За активната си политика в тази област, общината получи голямата награда в конкурса “Екообщина 2016”. Благодарение на това служители на общината посещават Франция, където се запознават с добри практики от различни френски общини. “Това позволи богат обмен на информация, която се надявам да приложим и в нашата община”, разказва Янчев.

Недоверието на хората като проблем

Янчев подчертава, че за реализирането на тази енергийна политика едно от най-важните неща е диалогът с гражданите. Но веднага добавя, че най-голямата трудност през годините е била силнотот недоверие на жителите, което значи и много усилия, енергия и време за убеждаването им. Друг проблем през годините е бил ниската компетентност и ученето в движение как трябва да се случат нещата.

Геотермална топлина

Най-новата идея – вече на път да се случи е проект, с който да се използва наличната геотермална енеригия в региона за отопление и за балнеолечение, за което имат сертификат от Министерство на здравеопазването. Находището на 92 градуса вода се намира на 13 километа от центъра на Златоград и може да бъде използвана за отопление на осем общински сгради и всички детски градини. Целта отново ще е енергийна ефективност и спад във въглеродните емисии.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/09/3001272_zashto_obshtina_zlatograd_veche _ne_vdiga_danucite/

Вирни се горе