Заради очакваните обилни валежи набелязаха мерки за област Смолян

Заради очакваните обилни валежи набелязаха мерки за област Смолян

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е определен за ръководител и координатор на превантивните дейности срещу бедствия и аварии за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян.

Това е решено на работно съвещание, проведено късно снощи в Пазарджик под ръководството на зам.-министъра, съобщават от дирекцията. То е в изпълнение на разпоредените мерки от Националния щаб за защита при бедствия, предаде Дарик.

В реално време се извършва непрекъснат мониторинг на язовирите и речните корита на териториите на трите области, състоянието на пътната мрежа, електропреносната мрежа и рисковите места за образуване на свлачищни процеси.

В тези дейности са ангажирани автопатрули на полицейските управления, дежурни екипи от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“, областните и общинските администрации, кметовете на населените места, фирмите ангажирани с пътната поддръжка и електроразпределителното дружество.

Въведено е денонощно наблюдение на критичните участъци в Смолянско, заради очакваните валежи и обявените предварително кодове. Това обяви областният управител на Смолян, Недялко Славов. Предупредени са всички общински щабове, като се подават на всеки два часа информация и на Централния щаб.

Според Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ , предупредителният код за валежи днес е оранжев, като се очаква покачване на водите на реките Черна река при Смолян, Арда и Елховска при Рудозем, както и на Върбица край Златоград.

Вирни се горе